Diosi (OTP Bank): Volumul creditelor acordate de bănci va creşte anul viitor cu 5-10%

Epoch Times România
16.12.2012

Volumul creditelor acordate de bănci va creşte anul viitor cu 5-10%, în condiţiile în care România va înregistra creştere economică, a declarat, pentru NewsIn, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank.

"Anul următor ar trebui să fie un an al stabilităţii şi dacă vom avea creştere economică, atunci cred că ne putem aştepta la o creştere a creditării cu 5-10%. Ar putea avea loc o creştere atât pe segmentul persoanelor fizice, cât şi pe cel al companiilor mici şi mijlocii, dar şi în unele sectoare de activitate precum energie alternativă şi agicultură. Creşterea creditării pentru companii depinde şi de suportul acordat de stat prin programe gen Kogălniceanu", a spus Laszlo Diosi.

El susţine că două treimi din credite vor fi acordate în lei. O treime din creditele acordate ar putea fi în euro, acestea fiind accesate mai ales de companiile care fac operaţiuni de comerţ exterior şi operează în valută. Directorul general al OTP Bank consideră că dacă ar avea loc o reducere a ROBOR, atunci ar putea fi stimulă şi creditarea în lei.

"Văd că România înoată împotriva curentului. În România este nevoie de capacităţi de producţie, de birouri, de case. Pe piaţa din România este loc de creştere, spre deosebire de Europa, unde are loc o reducere a pieţei, pentru că există prea multe capacităţi. Acesta este motivul pentru care văd o creştere a creditării, înclusiv în acest an, chiar dacă fost un an dificil din multe puncte de vedere", a explicat directorul general al subsidiarei băncii ungare.

El susţine că pe piaţă există suficienţi lei din economisirile populaţiei pentru a susţine creşterea creditării din perioada următoare. Referitor la dobânzi, el susţine că în prezent piaţa este supraîncălzită, dar că nivelul acestora va scădea în ianuarie -februarie.
În ceea ce priveşte creditele neperformante, Laszlo Diosi susţine că în 2013 nivelul acestora ar trebui să se stabilizeze.

"Băncile au rescadenţat între 5 şi 15% din credite şi, din experienţa noastră, între 35% şi 40% dintre acestea nu vor evolua pozitiv ulterior. Astfel, chiar dacă noile credite (cele acordate după 2009 - n.r.) nu creează probleme, unele din acelea care au fost rescadenţate vor crea credite neperformante. Acesta este motivul pentru care vedem o stabilizare în 2013 şi apoi o scădere substanţială în 2014”, spus Laszlo Diosi.

OTP Bank se aşteaptă la profit operaţional substanţial în 2013, însă rezultatul net depinde de provizionare

Cât priveşte activitatea băncii în 2013, Laszlo Diosi a declarat că banca se va orienta spre creditele pentru peroane fizice, pentru antrepenori cu afaceri de dimensiuni reduse şi pentru IMM-uri. O atenţie specială va fi acordată sectorului agricol.

De asemenea, el a declarat că se va pune accent pe canalele alernative şi investiţii în mobile banking. Creşterea creditelor acordate de bancă ar putea fi de 5 şi 10% în 2013.

În ceea ce priveşte rezultatul, directorul general al OTP Bank este rezervat şi spune că profitul depinde mult de activitate de povizionare, banca având în acest moment un nivel al creditelor neperformante de 17%.

”În această perioadă, bankingul se axează mai mult pe stabilitate decât pe profitabilitate. Ce pot să spun cert este că banca va avea un profit operaţional susbtanţial”, a declarat Laszlo Diosi.

OTP Bank a raportat pierderi de 7 milioane de euro la finalul primelor nouă luni ale acestui an din cauza provizioanelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor