Dionis Cenuşă: PAS trebuie să modifice lista deputaţilor pentru viitorul parlament. Aceasta anunţă un nucleu mic de legiuitori
alte articole
Politologul Dionis Cenuşă consideră că lista deputaţilor PAS pentru viitorul parlament anunţă riscul unui nucleu mic de legiuitori, iar restul ar putea să aibă rolul de “mâini ridicate”.
Mai mult, dacă, ipotetic, PAS reuşeşte să fie majoritar, atunci cei din fruntea listei vor emigra în guvern, atunci nucleul din parlament va fi şi mic, iar centrul puterii se va muta spre Preşedinţie.
„Întrucât PAS se auto-denumeşte pro-UE şi anti-corupţie câţi specialişti în buna guvernare, politici anti-corupţie, etc. se regăsesc pe listă? A vrea să combaţi corupţia depinde de acţiuni, pe care trebuie să le sugereze deputaţii în parlament.
Câţi specialişti în integrare europeană/afaceri europene (în special pe sectoare) au fost incluşi pe listă? În UE, nu se integrează cu ochii închişi, ci în cunoştinţă de cauză”, scrie analistul pe pagina sa de socializare.
În opinia expertului, lista PAS indică că se merge foarte mult pe scenariul ucrainean, unde Zelenski a câştigat prezidenţialele, după care şi-a adus partidul nou-creat în parlament.
„Însă există o problemă şi o particularitate. Majoritatea lui Zelenski este alcătuită preponderent din “mâini ridicate”, cu un rol tehnic de a vota ce li se aruncă de sus şi pregătire foarte slabă. Ucraina este republică semi-prezidenţială, iar Moldova este parlamentară (cu alegeri directe ale preşedintelui)”, a adăugat expertul.
În Parlament trebuie aduşi oameni integri, cum vrea PAS, dar aceştia trebuie să fie şi profesionişti (mai ales în aspecte de bună guvernare, integrare europeană) nu “mâini ridicate” cu funcţia strictă de votare, a notat Dionis Cenuşă, precizând că aşteptările sunt mari anume faţă de PAS, de aceea, formaţiunea este obligată să asculte şi să modifice lista până la finele lunii iunie - 2 săptămâni înainte de alegeri.
În contextul dat, politologul a ţinut să sublinieze că la fel ca şi în cazul prezidenţialelor din 2020, PAS mizează pe diaspora, întrucât atragerea celor peste 250 mii de votanţi care au susţinut-o pe Maia Sandu în turul doi ar ajuta foarte mult PAS.
Aceste parlamentare pot genera cea mai activă participare a diasporei în istoria alegerilor parlamentare moldoveneşti, a conchis Dionis Cenuşă, menţionând că accentul pus pe diasporă vine şi ca un răspuns la mobilizarea forţelor politice pe stânga eşichierului politic de la Chişinău.