Dionis Cenuşă: Cu o “politică externă echilibrată” orice fel de integrare a R. Moldova în UE pare neserioasă

Este imposibil să mişti R. Moldova în direcţia europeană când a treia parte sau mai mult din ea vizualizează lumea externă prin prisma Kremlinului, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă (expert-grup.org)
Ştefan Sârbu
30.05.2020

Republica Moldova se confruntă cu o realitate care semnalizează un scenariu incert pentru integrarea europeană dacă se lasă la o parte romantismul geopolitic, constată politologul Dionis Cenuşă, menţionând că primul obstacol se ascunde în slăbiciunea cronică a instituţiilor de a aplica legislaţie, principii şi standarde de tip european - de la democraţie până la economie de piaţă.

Cel de-al doilea obstacol, potrivit acestuia, se află în perimetrul artei politice. Este practic imposibil să mişti o ţară în direcţia europeană, pe un fundal solid, când a treia parte sau mai mult din ea vizualizează lumea externă prin prisma Kremlinului. Din această perspectivă, Georgia şi Ucraina au o bătaie a inimii mai pro-europeană. Lucru confirmat de sondaje şi preferinţe geopolitice.

Mai mult, cel de-al treilea obstacol este unul structural pe care Moldova nu-l poate depăşi, chiar dacă primele două în mod miraculos ar fi depăşite. După precedentul cu Ciprul, UE niciodată nu va accepta aderarea unor ţări cu conflicte teritoriale nerezolvate, mai ales atunci când acestea sunt forjate de forţe geopolitice.

Cât de mult nu şi-ar dori unele segmente ale populaţiei, societatea civilă şi alţii, dar aderarea R. Moldova la UE într-un viitor determinat nu este probabilă, a ţinut să noteze expertul, precizând că o posibilitate ipotetică mereu rămâne în joc.

„Crearea partidelor doctrinare ar fi punctul de pornire numărul unu. Dar sunt şi altele. Cu partide geopolitice şi “politică externă echilibrată” orice fel de integrare europeană pare neserioasă şi deloc durabilă”, a conchis Dionis Cenuşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor