Dionis Cenuşă: Cu o “politică externă echilibrată” orice fel de integrare a R. Moldova în UE pare neserioasă
alte articole
Republica Moldova se confruntă cu o realitate care semnalizează un scenariu incert pentru integrarea europeană dacă se lasă la o parte romantismul geopolitic, constată politologul Dionis Cenuşă, menţionând că primul obstacol se ascunde în slăbiciunea cronică a instituţiilor de a aplica legislaţie, principii şi standarde de tip european - de la democraţie până la economie de piaţă.
Cel de-al doilea obstacol, potrivit acestuia, se află în perimetrul artei politice. Este practic imposibil să mişti o ţară în direcţia europeană, pe un fundal solid, când a treia parte sau mai mult din ea vizualizează lumea externă prin prisma Kremlinului. Din această perspectivă, Georgia şi Ucraina au o bătaie a inimii mai pro-europeană. Lucru confirmat de sondaje şi preferinţe geopolitice.
Mai mult, cel de-al treilea obstacol este unul structural pe care Moldova nu-l poate depăşi, chiar dacă primele două în mod miraculos ar fi depăşite. După precedentul cu Ciprul, UE niciodată nu va accepta aderarea unor ţări cu conflicte teritoriale nerezolvate, mai ales atunci când acestea sunt forjate de forţe geopolitice.
Cât de mult nu şi-ar dori unele segmente ale populaţiei, societatea civilă şi alţii, dar aderarea R. Moldova la UE într-un viitor determinat nu este probabilă, a ţinut să noteze expertul, precizând că o posibilitate ipotetică mereu rămâne în joc.
„Crearea partidelor doctrinare ar fi punctul de pornire numărul unu. Dar sunt şi altele. Cu partide geopolitice şi “politică externă echilibrată” orice fel de integrare europeană pare neserioasă şi deloc durabilă”, a conchis Dionis Cenuşă.