Dionis Cenuşă: Acţiunile Maiei Sandu din Italia ar favoriza PAS în campania electorală

Diaspora din Italia totuşi nu e cea din Rusia să înghită să fie influenţată în favoarea cuiva prin diverse facilităţi, afirmă Alla Ceapai.
Maia Sandu, la întâlnirea cu repr.diasporei moldovene din Italia
Maia Sandu, la întâlnirea cu repr.diasporei moldovene din Italia (presedinte.md)

Preşedinta Maia Sandu a plecat la Roma, unde a semnat Acordul în domeniul securităţii sociale (negociat de mult timp până la venirea sa în funcţie) de care beneficiază migranţii moldoveni, constată politologul Dionis Cenuşă, menţionând că, totodată, aceasta a avut întrevederi cu diaspora, în cadrul cărora le-a relatat despre facilităţile pe care le-a propus (inclusiv posibilitatea introducerii fără taxe a unei maşini) în cazul revenirii acasă.

În opinia analistului, aceste lucruri ar fi avut o sensibilitate mai mică, dacă nu erau în toiul campaniei electorale, iar ceea ce face preşedinta Sandu este calificabil drept influenţare a procesului electoral în favoarea unui anumit candidat (PAS n.r).

Mai mult, după scandalurile legate de deciziile CEC pe marginea deschiderii secţiilor de votare în diaspora, vocea CEC este discreditată. De aceea, în joc trebuie să intervină observatorii naţionali şi internaţionali care să raporteze cazul de influenţare a diasporei de către preşedintele Sandu, în contextul vizitei din Italia, consideră Dionis Cenuşă.

Totodată, expertul subliniază că actorii din societatea civilă şi mass-media, dar şi observatorii internaţionali de la OSCE, UE etc., trebuie să fie tranşanţi şi principiali pe marginea acestor subiecte. „Dacă jucăm după reguli, atunci aşa să fie. Nu toate partidele au prezidenţi de ţară sau miniştri, membri CEC etc.”

„Explicaţia este simplă. Când forţele pro-ruse vor recurge la lucruri comparabile şi vor fi criticate (justificat), acestea vor spune că societatea civilă, mass-media etc. aplică duble standarde”, scrie Dionis Cenuşă pe pagina sa de socializare, notând că nicio instituţie de stat nu este în drept să favorizeze candidaţii electorali, care trebuie să aibă condiţii egale. „Alegerile corecte înseamnă respectarea regulilor de joc.”

„Când a început să se negocieze Acordul privind securitatea socială cred că Sandu nici în plan nu avea să facă politică darămite să devină preşedinte.

De ce a fost semnat abia acum să ne spună Externele sau foştii preşedinţi”, a ţinut să sublinieze în context jurnalista Alla Ceapai, specificând că vizita este la invitaţia omologului italian şi planificată înainte de începutul campaniei, iar acel acord era inclus din start în agendă. „Nu ştiu dacă ar fi fost frumos să refuzi aşa o invitaţie doar pentru că e campanie aici.”

Aceasta comentează că, diaspora din Italia totuşi nu e cea din Rusia să înghită să fie influenţată în favoarea cuiva prin diverse facilităţi. „Dacă ne uităm la precedentele scrutine, vedem că oamenii de acolo, marea majoritate, au opţiuni deja determinate şi dorinţa de a participa la alegeri.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe