Dionis Cenuşă: Asistenţa UE de 600 mln euro vine pentru Moldova, nu pentru un politician anume

Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

UE a anunţat că acordă R. Moldova circa 600 milioane de euro ca parte a Programului de Recuperare Economică post-pandemică, constată politologul Dionis Cenuşă, menţionând că Preşedinţia, Parlamentul dizolvat sau Guvernul interimar, nu are vreun merit particular pentru această asistenţă.

Mai mult, în opinia analistului, trebuie evitate speculaţiile în spaţiul public, întrucât asistenţa nu vine pentru un politician anume, iar UE va genera asemenea pachete de ajutor şi pentru alte ţări din regiune, nu doar pentru Moldova.

„Doar vorbind pe şleau despre acest subiect se poate de prevenit politizarea ajutorului UE în context electoral. În final, din cauza acestei politizări suferă imaginea UE în Moldova”, a scris acesta pe pagina sa de socializare.

Expertul informează că pachetul a fost elaborat de UE luând în calcul necesităţile ţării, dar în funcţie de impactul pandemiei, fiind extrem de important atât mersul reformelor, cât şi revitalizarea economiei.

„Aceşti bani sunt oferiţi în schimbul reformelor şi nu sunt dăruiţi niciunui actor politic local. De aceea, ajutorul nu ar trebui să fie folosit în campania electorală pentru anticipate”, a adăugat Dionis Cenuşă, subliniind că relaţia preferenţială cu UE are impact valoros pentru Moldova. Totuşi, asistenţa UE va depinde de cum se implementează reformele, în particular cele legate de statul de drept.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe