Dinu Flămând, Mircea Cărtărescu şi Daniel Vighi, printre premianţii Galei Observator Cultural

A zecea ediţie a Premiilor Observator Cultural l-a omagiat pe traducătorul Dinu Flămând şi i-a premiat pe Mircea Cărtărescu şi Daniel Vighi la categoria Proză.
Poetul şi traducătorul Dinu Flămând (observatorcultural.ro)
L.M.
29.03.2016

Teatrul Odeon a găzduit, luni seară, cea de-a X-a ediţie a Premiilor Observator cultural.

Ca în fiecare an, de la ediţia a IV-a, Observator Cultural omagiază traducătorii importanţi. La cea de-a X-a ediţie a Galei a fost omagiat Dinu Flămând pentru Seria Fernando Pessoa, de la Editura Humanitas, care a mărturisit atracţia spre "dialogul cu marea literatură a lumii".

''Poet, înainte de toate, Dinu Flămând a transpus, în limba română, operele unor scriitori esenţiali din spaţii literare diverse, semnând traduceri din limbile franceză, spaniolă, italiană şi portugheză. Lui îi datorăm versiunile în limba română ale unor mari scrieri de Fernando Pessoa: 'Cartea neliniştirii', 'Opera poetică', 'Cronica vieţii care trece' (în colaborare cu Micaela Ghiţescu), 'Ultimatum şi alte manifeste' precum şi antologia de proze poliţiste, 'Quaresma, descifrator', toate apărute la Editura Humanitas Fiction. Dintre traducerile recente, amintim: 'Inima inimii' de Antonio Lobo Antunes, 'Nu există lumină pură' de Pablo Neruda, 'Maşina timpului şi alte poeme' de Carlos Drummond de Andrade'', notează Observator Cultural, pe pagina sa de Facebook.

La categoria Memorialistică, Ana Dragu a primit Premiul Observator cultural 2016, pentru cartea "Mîini cuminţi. Copilul meu autist", Editura Polirom. Ana Dragu ne invită să descoperim lumea prea puţin înţeleasă a celor care suferă de autism, dar şi să ne apropiem de această carte şi pentru valoarea ei literară.

Laureatul la categoria Eseistică/Publicistică este Gabriel Andreescu, pentru volumul "Existenţa prin cultură. Represiune, colaboraţionism şi rezistenţa intelectuală sub regimul comunist", Editura Polirom.
"Am descoperit că nu rezistenţa prin cultură este tematica esenţială, problema de fond e contextul în care au trăit oamenii de cultură în comunism, raportarea lor la societate, care a creat un întreg fenomen."

Mircea Martin câştigă Premiul Observator cultural la categoria Critică literară/Istorie literară/Teorie literară, pentru cartea "Radicalitate şi nuanţă", Editura Tracus Arte.

"Mă surprinde că un juriu tânăr a găsit ceva interesant în această carte, că i-a spus ceva. Este o carte care a început în anii '60 şi a durat până acum doi ani, când am scris ultimul eseu. Este o carte veche şi nouă în acelaşi timp şi dacă mă surprinde ceva e această întâlnire între spiritul care guvernează această carte şi opţiunile unor oameni foarte tineri, pe care îi citesc, ştiu că sunt exigenţi şi au deja formată o independenţă de opinie", a rostit criticul, la decernarea premiului.

La categoria Debut, anul acesta au fost premiaţi o poetă şi un prozator: Ionelia Cristea, "Noaptea de gardă", Editura Cartea Românească, şi Cristian Fulaş, "Fîşii de ruşine", Editura Gestalt Books.

Ştefan Manasia cu volumul "Cerul senin", Editura Charmides, a fost desemnat câştigătorul la categoria Poezie.

La categoria Proză, laureaţii sunt Mircea Cărtărescu, pentru romanul "Solenoid", Editura Humanitas, şi Daniel Vighi, pentru volumul "Trilogia Corso", Editura Cartea Românească.

Premiul Opera Omnia "Gheorghe Crăciun" a fost acordat poetei Angela Marinescu. "Scrisul este trupul meu pe cale de dispariţie. Scrisul meu este trup. Scrisul meu este trupul meu şi invers. Când scriu, sunt. Scrisul meu e revelaţia trupului meu."

Începând de anul acesta, în cadrul Galei Observator cultural, există un nou premiu, Observator Lyceum, din dorinţa de a oferi o voce elevilor pasionaţi de literatură şi de a încuraja lectura în rândul tinerilor.

Au votat, la categoria Proză, 21 de elevi de la 7 licee: Colegiul Naţional Iulia Haşdeu, Colegiul Naţional George Coşbuc, Colegiul Naţional Gh Lazăr, Colegiul Naţional Gh Şincai, Colegiul Naţional Sf Sava, Colegiul Naţional Tudor Vianu, Colegiul Naţional Mihai Viteazu.

Alegerea lor a fost "Moartea lui Siegfried" de Octavian Soviany (Editura Cartea Românească), roman pe care l-au simţit cel mai aproape de ei, acum. Sunt elevi olimpici (la limba română, latină, matematică, robotică etc.), care au demontat clişeul că tinerii nu citesc.

Juriul care a decis premiile pe 2016 a fost alcătuit din: Carmen Muşat (preşedinta juriului), Bianca Burţa-Cernat, Adina Diniţoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Iulia Popovici şi Claudiu Turcuş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor