Din culisele Buckingham-ului: La şase ani Regina Elisabeta a II-a a fluturat salutul nazist

Regina Elisabeta a II-a (centru) şi mama ei, Regina Mamă Elisabeta, fac salutul nazist în 1933 sau 1934 la castelul scoţian Balmoral.
Regina Elisabeta a II-a (centru) şi mama ei, Regina Mamă Elisabeta, fac salutul nazist în 1933 sau 1934 la castelul scoţian Balmoral. (Captură Foto)

Palatul Buckingham şi-a manifestat nemulţumirea după ce un ziar britanic a publicat imagini care prezintă o cu mult mai tânără Regină Elizabeta a II-a ce dădea salutul nazist la începutul anilor 1930, susţine RTE.

Pe prima pagina a ediţiei de sâmbătă a ziarului The Sun, sub un titlu piperat - “Their Royal Heilnesses” - este prezentată Regina Elisabeta a-II-a, pe atunci având aproximativ 6 ani, ridicând pentru scurt timp mâna în aer – în forma salutului nazist – în timp ce mama ei, Regina Mamă Elisabeta, face acelaşi gest.

Imaginile publicate de tabloidul britanic provin dintr-un film de aproximativ 20 de secunde realizat de un amator la reşedinţa de vară a familiei regale, castelul scoţian Balmoral, între 1933 sau 1934. Materialul video nu a mai fost făcut public până acum.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat într-un comunicat: “Este dezamăgitor că un film – făcut în urmă cu 8 decenii şi provenind, aparent, din arhiva personală a familiei regale – a fost obţinut şi exploatat în acest mod”, conform RTE.

“Este un simplu moment de joacă în familie. (…) La vremea respectivă, nimeni nu bănuia conotaţiile şi turnura pe care o va lua, peste ani, gestul cu pricina. Să insinuezi, acum după 82 de ani, că acele fetiţe de câţiva anişori ştiau exact că făceau ar fi complet aiurea(…) Regina era complet inocentă în ceea ce priveşte semnificaţia gestului cu pricina. Dăruirea cu care regina şi familia sa au acţionat pe toată perioada celui de-al Doilea Război Mondial, pentru binele naţiunii şi ţării vorbeşte de la sine…”, a declarat o sursă din cadrul Palatului Buckingham, arată evz.ro.

Conform The Sun, cele două ar fi fost încurajate să dea salutul nazist de către unchiul reginei, viitorul rege Edward al VIII-lea, ale cărui simpatii naziste au devenit ulterior binecunoscute în întreaga Europa.

În 1937, Edward - care între timp abdicase, se însurase cu Wallis Simpson şi devenise duce de Windsor - a vizitat Germania nazistă, în ciuda sfatului guvernului britanic de a nu face acest lucru, şi s-a întâlnit cu Fuhrerul german Adolf Hitler, la Obersalzberg.

La acea vreme, presa germană a mediatizat îndelung acea vizită, în timpul căreia ducele de Windsor a făcut de mai multe ori salutul nazist.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe