Din cauza cui s-au inundat terenurile oamenilor din Sibiu
alte articole
Situaţie inedită la Sibiu, unde mai multe terenuri agricole au fost inundate din cauza castorilor, care au construit pe un râu din judeţ baraje atât de solide, încât apa s-a revărsat pe terenurile oamenilor. Potrivit provincianews.ro, castorii sunt, în România, specie protejată, iar proprietarii zonelor inundate nu pot decât să solicite despăgubiri de la Agenţia de Mediu.
Proprietarul terenului inundat spune că se vede acum nevoit să-i schimbe destinaţia şi se gândeşte să-l împrejmuiască şi să-l transforme în lac pentru pescuit. „Iniţial, eu aici coseam şi făceam fân pentru animale. Salciile de acolo erau în picioare, dar prin acţiunea castorilor, s-a schimbat tot ambientul. Salciile sunt acum aplecate, roase, scoarţa roasă şi terenul inundat. Dacă se va continua aşa, iarba se va transforma într-un stuf specific de deltă Au apărut şi ţânţarii, specifici zonei lacustre... Este, practic, un mini-lac, deja pescarii şi-au făcut apariţia”, spune Viorel Baciu, din Veştem.
Localnicii se miră de forţa pe care o au micile rozătoare şi spun că barajele pe care aceştia le-au construit ar fi fost greu de amenajat şi pentru o echipă de muncitori.
Castorii nu trăiesc decât în râurile în care nu există poluare aproape deloc şi sunt consideraţi, din această cauză, un bio-indicator. Animalele le-au produs, însă, şi alte daune agricultorilor din Sibiu. „În alte zone, în perioada în care porumbul este copt, mi-au spus şi alţi consăteni că aceşti castori se hrănesc cu porumb. Îl taie, cu cocean cu tot şi îl cară în proviziile pe care ei şi le fac pentru iarnă”, mai spune Viorel Baciu.
Castorii au fost declaraţi, în România, specie dispărută. În urmă cu câţiva ani, însă, ţara noastră a importat mai multe familii şi le-a plasat pe râurile din ţară. În Sibiu, acestea s-au înmulţit şi s-au răspândit şi pe râurile secundare. Agricultorii nu pot, însă, decât să le tolereze prezenţa. „Această specie este protejată prin lege. Orice distrugere a habitatului, capturarea sau omorârea acestor animale se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani”, avertizează directorul Agenţiei regionale pentru Protecţia Mediului, Bogdan Trif.
Proprietarul terenului inundat va primi o despăgubire de 440 de lei. Autorităţile spun că, dacă suprafaţa inundată va creşte, se va lua în considerare şi strămutarea castorilor, pe alte râuri din judeţ.