Proiectul Viva East: Cum va fi pusă în valoare o zonă turistică din patrimoniul cultural şi natural

O zonă mai puţin cunoscută din România, Valea Hârtibaciului din apropiere de Sibiu, va deveni mai atractivă pentru turişti prin punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural. Zona respectivă face obiectul proiectului Viva East, alături de alte două zone - regiunea Tavush din Armenia şi raionul Cahul din Republica Moldova.
Muzeul Satului din Valea Hârtibaciului (Asociaţia pentru Tranziţia Urbană)
Cristina Boiangiu
08.04.2013

O zonă mai puţin cunoscută din România, Valea Hârtibaciului din apropiere de Sibiu, va deveni mai atractivă pentru turişti prin punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural. Zona respectivă face obiectul proiectului Viva East, alături de alte două zone - regiunea Tavush din Armenia şi raionul Cahul din Republica Moldova.

Principalul scop al proiectului este revitalizarea pe termen lung a patrimoniului cultural şi natural în centrele istorice europene de dimensiuni mici, prin constituirea unei reţele internaţionale care să faciliteze cooperarea, schimburile culturale şi de experienţă în zona parteneriatului estic. Iniţiatorii proiectului şi-au mai propus să contribuie la creşterea nivelului de informare şi conştientizare la nivel naţional şi local pe tema potenţialului patrimoniului ca resursă pentru dezvoltarea zonelor respective.

Proiectul a demarat activităţi în trei zone cu un potenţial etno-cultural extraordinar, încă nevalorificat, au informat iniţiatorii.

“Proiectul se adresează zonelor rurale cu centre istorice mici şi peisaje deosebite. Zonele-pilot din cele trei ţări au fost alese avându-se în vedere descrierea zonei geografice, lista oraşelor şi satelor care ar putea fi incluse în proiect cu o scurtă descriere, prezentarea peisajelor şi caracteristicilor de mediu ale zonelor – cascade, parcuri naturale, zone protejate etc., populaţie, minorităţi. S-au mai avut în vedere evenimentele locale, persoanele care pot fi implicate în dezvoltarea zonelor respective, planurile şi strategiile desfăşurate până acum de autorităţi şi ONG-uri şi nevoile specifice ale zonelor”, a declarat, pentru Epoch Times, Josefina López Galdeano, director de relaţii internaţionale şi cooperare la ATU - Asociaţia pentru Tranziţia Urbană.

Valea Hârtibaciului, o destinaţie “altfel”

Nu mulţi români au auzit despre Valea Hârtibaciului, care se întinde de la Sibiu până la Agnita. Cei care trec prin localităţile Tichindeal, Marpod şi Altana, pe lângă păduri de fag şi de stejar, cu poiene şi fâneţe, îşi dau seama că toate aceste peisaje de poveste au rămas încă necunoscute multor călători, iar turismul în zonă nu este dezvoltat, iar cei care ar dori să petreacă mai mult timp în aceste locuri se confrunta cu problemele legate de infrastructura slab dezvoltată.

Iniţiatorii proiectului Viva East au mai identificat alte două zone asemănătoare în Armenia şi Republica Moldova şi care ar putea fi puse în valoare şi deschise pentru turism. În toate cele trei zone au fost identificate aceleaşi probleme care ţin de creşterea economică limitată în zona rurală şi lipsa instrumentelor pentru organizarea comunităţii şi dezvoltarea teritoriului.

În zonele rurale, atât din România, cât şi din celelalte două ţări, principala activitate din care se obţin venituri este agricultura, iar patrimoniului local este neglijat şi în unele cazuri chiar abandonat.

Iniţiatorii proiectului au identificat principalele probleme din cele trei regiuni, printre care se numără slaba valorificare a potenţialului cultural şi turistic local şi susţinerea insuficientă. O echipă formată din experţi internaţionali şi cadre universitare cu experienţă analizează, în cadrul proiectului Viva East, cele mai bune practici pentru valorificarea patrimoniului din cele trei zone. În măsurile care urmează să fie luate vor fi implicate autorităţile locale şi centrale, reprezentanţi din domeniul social şi economic, operatori culturali şi mediul de afaceri.

Până în prezent, au fost organizate sesiuni de informare şi conştientizare a populaţiei din zonele respective, sesiuni de comunicare la nivel academic şi profesional, workshop-uri la nivel local pentru colectarea de propuneri şi răspunsuri pentru dezvoltarea economică a teritoriului.

În fiecare zonă va fi stabilit un plan de acţiune care va cuprinde priorităţile de dezvoltare. După sesiunea de workshop-uri locale care va avea loc în luna iunie, se va semna câte un “pact local” între cei care se vor ocupa de revitalizarea fiecărei zone.

La fiecare seminar vor participa experţi internaţionali în domeniu şi va fi identificat potenţialul cultural şi turistic al zonelor şi se va stabili cum anume se va interveni în fiecare caz.

Proiectul este coordonat de Asociaţia pentru Tranziţie Urbană – România, implementat în parteneriat cu Asociaţia Armeană de Ecoturism şi Agenţia de Cooperare Transfrontalieră şi Integrare Europeană din Moldova, şi cu asistenţă din partea partenerului ştiinţific Departamentul de Inginerie Civilă şi Arhitectură al Politehnicii din Bari, Italia.

Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeană prin intermediul programului Eastern Partenership Cultural Programme.

“Costul total al proiectului este de 742.282 de euro, incluzând cofinanţarea. Proiectul se desfăşoară în perioada ianuarie 2012 - decembrie 2013. Cei din administraţia centrală şi locală sunt invitaţi la evenimentele locale şi internaţionale din cele patru ţări implicate – România, Armenia, Republica Moldova şi Italia”, a precizat Josefina López Galdeano.

Ce s-a decis la workshop-uri

Echipa proiectului Viva East a organizat două workshop-uri la Valea Hârtibaciului, în cursul cărora au fost stabilite priorităţile şi măsurile care vor fi luate. Este vorba despre realizarea unui sistem de informare şi promovare şi punerea în aplicare a Planului regional pentru dezvoltarea zonei Valea Hârtibaciului care se află acum în faza de aprobare.

“În cadrul workshop-urilor s-a mai stabilit realizarea unui brand local care să identifice şi să promoveze atributele unice ale Văii Hârtibaciului, cum ar fi trenul cu aburi, cunoscut sub denumirea de mocăniţa. Pentru a creşte atractivitatea Văii Hârtibaciului, ca un loc pentru a locui, a munci şi a face turism, un brand local trebuie realizat, pe baza unui parteneriat public-privat”, a afirmat Josefina López Galdeano.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor