Dictatorul Kim Jong-un ar fi călătorit în China [rapoarte neconfirmate]

Mass media japoneză şi americană au raportat că liderul nord-coreean Kim Jong-un ar fi călătorit la Beijing, aceasta fiind prima vizită în străinătate de când a preluat puterea. Unii consideră însă că el ar fi trimis-o pe sora sa ca delegat special în China.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)
Andrei Popescu
27.03.2018

Unele rapoarte media au speculat că dictatorul nord-coreean a călătorit în China în prima sa vizită externă de când a preluat puterea de la răposatul său tată în 2011. Anterior, mass media niponă a susţinut că un oficial de rang înalt din Phenian a călătorit în Beijing cu trenul.

Nippon News Network a difuzat imagini video înfăţişând un tren cu 21 de vagoane, vopsit verde şi cu dungi galbene, acelaşi design de tren folosit de tatăl actualului dictator nord-coreean, Kim Jong-il, când a vizitat China în 2011.

Măsuri de securitate ample au fost luate în Beijing, iar în Piaţa Tiananmen nu a fost permis accesul oamenilor, măsură luată de regulă atunci când liderii chinezi se întâlnesc cu înalt oficiali ai unor state străine în Marea Sală a Poporului. Bulevardul Changan, o arteră majoră a capitalei, a fost de asemenea închisă.

Dar este vorba de Kim?

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez a declarat presei că nu ştie nimic despre rapoarte privind o vizită efectuată de Kim în Beijing. În acelaşi timp, mass media nord-coreeană de stat nu a publicat nicio ştire referitoare la o posibilă delegaţie care a călătorit spre China. Raj Shah, purtător de cuvânt al Casei Albe, a afirmat că SUA nu poate confirma rapoartele potrivit cărora dictatorul nord-coreean se află într-o vizită în China.

Analişti sud-coreeni şi-au exprimat îndoiala că vizitatorul misterios ar fi Kim Jong-un, sugerând că este improbabil ca el să se furişeze în China la prima sa întâlnire personală cu conducerea chineză. Un expert a precizat că este mai probabil că dictatorul să fi trimis un delegat special, poate chiar pe sora sa, Kim Yo-jong.

Este posibil ca delegatul să încerce să obţină angajamentul chinezilor pentru un sprijin ulterior, în care discuţiile dintre Coreea de Nord şi rivalii săi nu produc rezultate, a afirmat Du Hyeong-cha, un profesor universitar la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, într-un interviu cu Associated Press.

China a fost mult timp cel mai apropiat susţinător al statului comunist nord-coreean. Totuşi, relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat după ce Beijingul a susţinut sancţiunile ONU împotriva Coreei de Nord pentru programul de arme nucleare şi rachete balistice.

Posibila vizită a lui Kim în China are loc înaintea unor discuţii planificate cu Coreea de Sud şi SUA, care au rolul de a calma tensiunile tot mai mari de când Donald Trump a fost ales preşedinte ale SUA.

Dacă nu intervine un modificare a agendei, Kim Jong-un urmează să se întâlnească cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în luna aprilie şi apoi s-ar putea stabili convorbiri cu preşedintele Donald Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor