Dictatorul Kim Jong-un ar fi călătorit în China [rapoarte neconfirmate]
alte articole
Unele rapoarte media au speculat că dictatorul nord-coreean a călătorit în China în prima sa vizită externă de când a preluat puterea de la răposatul său tată în 2011. Anterior, mass media niponă a susţinut că un oficial de rang înalt din Phenian a călătorit în Beijing cu trenul.
Nippon News Network a difuzat imagini video înfăţişând un tren cu 21 de vagoane, vopsit verde şi cu dungi galbene, acelaşi design de tren folosit de tatăl actualului dictator nord-coreean, Kim Jong-il, când a vizitat China în 2011.
Măsuri de securitate ample au fost luate în Beijing, iar în Piaţa Tiananmen nu a fost permis accesul oamenilor, măsură luată de regulă atunci când liderii chinezi se întâlnesc cu înalt oficiali ai unor state străine în Marea Sală a Poporului. Bulevardul Changan, o arteră majoră a capitalei, a fost de asemenea închisă.
Dar este vorba de Kim?
O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez a declarat presei că nu ştie nimic despre rapoarte privind o vizită efectuată de Kim în Beijing. În acelaşi timp, mass media nord-coreeană de stat nu a publicat nicio ştire referitoare la o posibilă delegaţie care a călătorit spre China. Raj Shah, purtător de cuvânt al Casei Albe, a afirmat că SUA nu poate confirma rapoartele potrivit cărora dictatorul nord-coreean se află într-o vizită în China.
Analişti sud-coreeni şi-au exprimat îndoiala că vizitatorul misterios ar fi Kim Jong-un, sugerând că este improbabil ca el să se furişeze în China la prima sa întâlnire personală cu conducerea chineză. Un expert a precizat că este mai probabil că dictatorul să fi trimis un delegat special, poate chiar pe sora sa, Kim Yo-jong.
Este posibil ca delegatul să încerce să obţină angajamentul chinezilor pentru un sprijin ulterior, în care discuţiile dintre Coreea de Nord şi rivalii săi nu produc rezultate, a afirmat Du Hyeong-cha, un profesor universitar la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, într-un interviu cu Associated Press.
China a fost mult timp cel mai apropiat susţinător al statului comunist nord-coreean. Totuşi, relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat după ce Beijingul a susţinut sancţiunile ONU împotriva Coreei de Nord pentru programul de arme nucleare şi rachete balistice.
Posibila vizită a lui Kim în China are loc înaintea unor discuţii planificate cu Coreea de Sud şi SUA, care au rolul de a calma tensiunile tot mai mari de când Donald Trump a fost ales preşedinte ale SUA.
Dacă nu intervine un modificare a agendei, Kim Jong-un urmează să se întâlnească cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în luna aprilie şi apoi s-ar putea stabili convorbiri cu preşedintele Donald Trump.