UPDATE: La secţia de votare din Frankfurt s-au epuizat buletinele de vot. Diaspora s-a mobilizat ca niciodată. Se recomandă deplasarea la alte secţii de vot

Diaspora moldovenească votează la secţia de vot din Frankfurt pe Main, 15.11.2020
Diaspora moldovenească votează la secţia de vot din Frankfurt pe Main, 15.11.2020 (facebook.com/Vadim Medoff)

UPDATE: La secţia de votare din Frankfurt în jurul orei 19:00 (ora Moldovei) s-au epuizat cele 5000 de buletine de vot. Într-un live pe Facebook se arată cum sute de persoane cer să li se respecte dreptul constituţional la vot. Aceştia scandează „Jos Dodon!”, „Buletine aici!” şi „Ruşine!”.

Reprezentanţii secţiei de votare au ieşit în faţa alegătorilor şi cerându-şi scuze pentru inconvenienţe i-au îndemnat pe cei prezenţi să meargă la secţiile de votare din Stuttgart sau Kassel la două ore distanţă unde ar mai fi disponibile buletine de vot.

La două din cele trei secţii de votare din Londra nu au mai rămas buletine de vot. Alegătorii rămaşi au fost direcţionaţi la secţia din Kensington, unde sute de oameni mai aşteaptă încă la coadă şi unde au mai rămas doar 800 de buletine, potrivit membrilor comisiei de votare.

Acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi la o secţie din suburbia Parisului, unde de asemenea s-au terminat buletinele de vot.

Potrivit legislaţiei electorale a R. Moldova, în fiecare secţie de vot din afara ţării se transmit doar 5000 de buletine.

*****

Misiunile diplomatice ale Republicii Moldova din Italia şi Germania au recomandat alegătorilor moldoveni adunaţi la câteva secţii de votare aglomerate să se deplaseze în regiuni învecinate pentru a putea vota în turul doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit postărilor de pe Facebook ale unui număr mare de alegători din diasporă, la secţiile de votare de la Parma, Mestre, Milano, Verona, Bologna şi Brescia, în nordul Italiei, precum şi la Frankfurt pe Main, în Germania, la o secţie de votare deschisă pe un stadion s-a creat aglomeraţie.

Mai mult decât atât, imagini difuzate de alegători de la secţia din Frankfurt pe Main înfăţişează cozi duble de sute de metri, autorităţile electorale exprimându-şi temerea că cele cinci mii de buletine de vot primite se vor epuiza înainte ca toţi alegătorii să voteze.

„Recomandăm cetăţenilor care se află încă în rândurile de aşteptare să folosească posibilitatea de votare şi de la secţiile din alte oraşe: ex. Stuttgart, Kassel, Strasbourg”, se arată într-o postare pe Facebook a Consulatului general al R. Moldova la Frankfurt pe Main.

Potrivit postărilor de pe reţelele de socializare, o prezenţă masivă la vot se atestă la multe dintre cele 139 de secţii de votare deschise pentru diaspora, mai ales în ţările Europei Occidentale, dar şi la câteva secţii de votare din Federaţia Rusă, unde prezenţa la urne a fost redusă, în primul tur de scrutin.

În acest sens, activistul civic Valeriu Paşa a punctat că încă din luna august a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) să deschidă secţii în Düsseldorf şi Leipzig, ca să ofere diasporei din Germania o acoperire geografică echitabilă.

„Le-am solicitat ca, în cazul că vor fi menţinute restricţiile legate de pandemie să dubleze numărul de secţii în fiecare oraş unde au votat peste 2 mii de oameni în 2016. În Germania s-au înregistrat prealabil mult mai mulţi oameni decât în Rusia (iar dacă scoatem înregistrările false, diferenţa e de vreo 15 ori).

CEC avea toate informaţiile pentru a preveni situaţiile complicate de azi. În Frankfurt nu vor ajunge buletine de vot. Posibil şi în Berlin. În Paris, Londra, marea majoritate a locaţiilor din Italia de Nord sunt cozi enorme. Cimil şi Lebedinschi, sunteţi nişte mizerabili!”, scrie Paşa pe contul său de socializare.

Menţionăm că până la acest moment şi-au exprimat dreptul de vot peste 1,3 milioane cetăţeni ai Republicii Moldova, adică peste 43 la sută din numărul total de alegători, dintre care peste 180 de mii reprezintă diaspora, cu mult mai mult decât în primul tur de scrutin la care au votat în total 150 mii de cetăţeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe