Republica Moldova îşi alege preşedintele: Toate secţiile de votare din ţară şi-au început activitatea

(photos.com)

Republica Moldova îşi alege duminică, 15 noiembrie, preşedintele pentru următorii patru ani. Pentru organizarea celui de-al doilea tur de scrutin prezidenţial numărul celor 2143 de secţii de votare a rămas acelaşi: 2004 pe teritoriul ţării, incluzând 42 de secţii pentru locuitorii din stânga Nistrului şi 139 în afara Republicii Moldova.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), la ora 7.00 şi-au început activitatea toate secţiile de votare din ţară. Conform situaţiei din străinătate, procesul de votare a demarat la ora locală 7:00. Astfel, până în aceste momente este în desfăşurare procesul de votare în cadrul secţiilor constituite în Japonia, China, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Statul Qatar, Israel, Federaţia Rusă, România, Turcia, Bulgaria, Grecia, Cipru, Ucraina, Belarus, Estonia, Letonia, Lituania.

Pentru turul II al alegerilor prezidenţiale au fost tipărite peste 3,6 milioane buletine de vot, dintre care peste 671 mii au fost distribuite secţiilor de votare din afara ţării. Scrutinul de duminică va fi monitorizat de circa 2.400 de observatori acreditaţi de CEC.

Totodată, CEC a ţinut să amintească, faptul că exercitarea dreptului la vot poate fi realizat în baza următoarelor acte:

  • pentru secţiile de votare din ţară: buletinul de identitate valabil, buletinul de identitate provizoriu, sau livretul de militar;
  • pentru secţiile de votare din afara ţării: paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat, buletinul de identitate sau livretul de marinar.

De asemenea, Comisia Electorală Centrală îndeamnă şi încurajează cetăţenii să voteze conştient, responsabil şi în siguranţă pentru a reduce riscurile de răspândire şi infectarea cu virusul Wuhan care provoacă infecţia COVID-19.

Precizăm că până la acest moment au votat peste 500 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, ceea ce constituie circa 18 la sută din numărul total de alegători.