Diana Nemeş, cercetată într-un dosar de evaziune fiscală de zeci de milioane de euro, a fost extrădată din SUA
alte articole
Diana Nemeş, cercetată într-un dosar de evaziune fiscală de zeci de milioane de euro, alături de soţul său Radu Nemeş, de Sorin Blejnar, fostul preşedinte ANAF şi de Codruţ Marta, şeful de cabinet al lui Blejnar, a fost extrădată din SUA miercuri, fiind dusă la DNA pentru a fi audiată.
La finalul audierii, Diana Nemeş a fost dusă la Curtea de Apel Bucureşti, pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele său. Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Diana Nemeş a fost preluată din Statele Unite ale Americii de o escortă a Poliţiei Române şi adusă la Bucureşti.
Diana şi Radu Nemeş au fost prinşi de FBI, pe 20 martie. Diana Nemeş a fost de acord cu extrădarea, în timp ce soţul său a contestat-o.
Imaginea pe care soţii Nemeş o fac României în SUA
Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, şi soţul ei, deţin proprietăţi în Yelm şi sunt suspectaţi de investigatori federali americani că ar fi folosit trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington.
Până în prezent, soţii Nemeş nu au fost acuzaţi oficial pe teritoriul SUA, însă FBI investighează presupuse operaţiuni de spălare de bani de către familia Nemeş şi alte persoane care ar opera în Washington.
Conform unor documente judiciare, investigatorii au descoperit un buncăr pe proprietatea din Yelm deţinută de soţii Nemeş şi au adus un georadar, pentru a căuta aur despre care se crede că a fost îngropat pe proprietate. La percheziţie, în casă au găsit patru pistoale şi două puşti, inclusiv o puşcă de asalt de tip AR-15, potrivit declaraţiilor procurorilor, în condiţiile în care niciunul dintre cei doi soţi nu are autorizaţie pentru deţinerea de arme de foc.
FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeş, împreună cu autorităţile române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceştia trăiau la Yelm. Un agent special FBI afirmă, într-un document judiciar, că finanţele soţilor Nemeş sunt "impregnate de o activitate frauduloasă de spălare de bani şi au fost finanţate în principal, dacă nu exclusiv, din rezultatul fraudei fiscale" din România pentru a cărei realizare cuplul ar fi conspirat cu oficiali români de rang înalt.
Oficiali români din domeniul luptei împotriva corupţiei îi acuză pe Radu şi Diana Nemeş de comiterea unei evaziuni fiscale în valoare de 68 de milioane de dolari, sumă aferentă unor taxe neachitate pentru un milion de tone de combustibil. Cuplul ar fi conspirat cu oficiali români de rang înalt în comiterea fraudei, titrează site-ul Seattleepi.com, preluat de Mediafax.
Conform aceluiaşi site, familia Nemeş ar fi spălat banii astfel obţinuţi prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România, creând anterior o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.
Soţii Nemeş sunt suspectaţi că au cheltuit milioane de dolari din banii spălaţi pentru a achiziţiona echipamente în domeniul construcţiilor, aur, proprietăţi şi cel puţin un iaht.
Agenţii federali au identificat mai multe conturi aparent controlate de cuplu şi au aflat că Radu Nemeş şi un prieten al acestuia călătoreau cu sume importante de bani asupra lor. Conform FBI, familia Nemeş călătorea în Statele Unite cu avionul la clasa business şi stătea la hoteluri de lux. Conform aceloraşi surse, cei doi au cheltuit în decurs de un an 235.000 de dolari în magazine de lux şi au retras sute de mii de dolari din conturi în numerar.
Totodată, există documente bancare conform cărora Radu Nemeş ar fi cheltuit peste un milion de dolari la un comerciant de metale preţioase cu sediul la Federal Way, cumpărând lingouri de aur, investigatorii suspectând că acesta a achiziţionat aur şi de la vânzători de monede.
Dosarul soţilor Nemeş
Curtea de Apel Bucureşti a emis pe 11 iulie 2012 mandate de arestare, în lipsă, pe numele lui Codruţ Marta, Radu Nemeş, Diana Marina Nemeş, precum şi a altor două persoane, aceştia fiind urmăriţi internaţional.
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale realizată de procurori reiese că în intervalul mai 2011-iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
Folosind această metodă, statul a fost prejudiciat cu peste 15 milioane de euro, suma reprezentând accize şi TVA neachitate. Practic motorina era achiziţionată fără plata accizelor şi se pretindea că aceasta va fi transformată în păcură, însă era revândută prin staţiile de distribuţie de carburanţi.
„În paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip „fantomă” produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleaşi firme «fantomă» pun la dispoziţie companiilor specializate în distribuţia carburanţilor documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziţionat motorină Euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare”, susţin procurorii DNA.
Procurorii susţin că gruparea infracţională organizată era structurată pe mai multe paliere, iar unul dintre acestea era denumit de aceştia "palierul de protecţie", din acesta făcând parte Sorin Blejnar, Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă.