Diaconescu: MCV e un mecanism adresat partenerilor României, e un semnal de alarmă

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.02.2013

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu consideră că MCV, deşi priveşte România, este adresat partenerilor ţării noastre atrăgându-le acestora atenţia asupra stării justiţiei şi a statului de drept.

MCV este un instrument despre încredere pentru că „încrederea în dorinta, puterea şi expertiza realizării unor reforme ne-a fost pusă la îndoială şi astfel, a apărut MCV (...) Sigur că monitorizarea şi verificarea s-ar fi putut face, intern, de către autorităţi româneşti, însă Comisia Europeană, tot din raţiuni de încredere, a preferat să realizeze cumva neutru aceste operaţiuni”, scrie vineri, pe blog, Cristian Diaconescu.

În opinia sa, raportul ascunde în maniera de construcţie „mesaje teribile şi foarte importante. ”Primul ar fi că pasajul de recomandări este redactat într-o manieră destul de puţin aplicată iar lipsa recomandărilor de substanţă după setul de 'observaţii' deloc elogioase, transmite faptul că, dacă reputaţia noastră şi credibilitatea sunt aproape de cota de avarie, nici optimismul europenilor raportat la noi nu este într-o stare mai bună”, notează consilierul prezidenţial, adăugând că „MCV nu ne este adresat, paradoxal, el ne priveşte dar nu ne este adresat. Este un mecanism care spune public partenerilor României, cum stă această ţară cu justiţia şi statul de drept. Este deci nepoliticos sau cel puţin inadecvat să ne grăbim cu aprecieri la adresa unui document care pare să fie mai mult un semnal de alarmă decât un raport de evaluare”.

Totodată, Cristian Diaconescu subliniază că, deşi Comisia Europeană respinge orice legătură între MCV şi Schengen, cele două domenii au în comun încrederea şi credibilitatea. „Atât în problema MCV, unde mecanismul în sine este o problemă de încredere, cât şi în ce priveşte Schengen, credibilitatea joacă un rol determinant. Da, am auzit adesea spunându-se că nu există nicio legătură între cele două probleme – fals. Legătura este făcută de componenta de credibilitate, iar în cazul nostru, de lipsa de credibilitate”, consideră consilierul prezidenţial.

Diaconescu notează faptul că Acordul de colaborare semnat de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Victor Ponta a fost transformat într-un „benchmark” al evaluării stabilităţii în România. ”Este o atitudine tranşantă a UE din categoria «să nu spuneţi că nu aţi ştiut”, mai scrie consilierul prezidenţial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor