Diaconescu a avut întrevederi cu Sikorski, Jeremici, Fule,adjunctul ministrului de externe israelian

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu şi omologul său german Guido Westerwelle la Conferinţa de Securitate de la Munchen. (mae.ro)
Epoch Times România
04.02.2012

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a avut vineri, la Munchen, întrevederi cu omologii din Polonia şi Serbia, Radoslaw Sikorski şi respectiv Vuk Jeremici, cu Stefan Fule, comisarul european pentru extindere, şi cu adjunctul ministrului de externe din Israel, Daniel Ayalon, informează MAE.

Ministrul Cristian Diaconescu se află la Munchen pentru a participa la cea de-a 48-a ediţie a Conferinţei de Securitate.

Şeful diplomaţiei române şi Radoslaw Sikorski, omologul din Polonia, au salutat nivelul excelent al relaţiei bilaterale şi au evidenţiat deschiderea pentru aprofundarea relaţiei strategice dintre România şi Polonia. Cei doi oficiali au convenit ca cele două state membre să continue coordonarea pe temele actuale ale agendei europene, cum ar fi cele legate de guvernanţa economică, evidenţiind obiectivele comune legate de evitarea unei Uniuni Europene cu mai multe viteze. De asemenea, un alt domeniu unde cei doi miniştri au agreat să se coordoneze este cel de securitate, mai ales în perspectiva summit-ului NATO de la Chicago.

Diaconescu şi Sikorski au avut un schimb de vederi cu privire la evoluţiile recente din vecinătatea estică a Uniunii, reiterând, în context, sprijinul României şi Poloniei pentru parcursul european al Republicii Moldova.

La bilaterala cu omologul din Serbia, şeful diplomaţiei române şi-a exprimat încrederea că rezultatele concrete obţinute în relaţia cu Serbia, în urma vizitei de stat a preşedintelui României în statul vecin, în noiembrie 2011, respectiv acordul Guvernului sârb pentru deschiderea unui Consulat General al României la Zajecar, în nord-estul Serbiei, vor fi urmate de altele similare.

Demnitarul român a reliefat necesitatea continuării eforturilor forţelor politice proeuropene de la Belgrad în vederea ancorării ireversibile a Serbiei pe calea europeană, exprimându-şi speranţa că Serbia va obţine statut de stat candidat în februarie, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, decizie ce ar urma să fie validată de Consiliul European din 1-2 martie 2012.

Ministrul sârb de externe a mulţumit omologului său român pentru sprijinul constant acordat de România parcursului european al Serbiei, evidenţiind că anul 2012 este un an test pentru forţele politice proeuropene de la Belgrad, în contextul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.

Discuţiile cu Stefan Fule, comisar pentru extindere şi politica de vecinătate, s-au concentrat pe problematica extinderii UE şi relaţiile Uniunii cu Republica Moldova.

Şeful diplomaţiei române a reafirmat că România sprijină avansarea construcţiei europene şi consolidarea relaţiilor cu statele din vecinătatea Uniunii. Diaconescu a arătat că politica de extindere rămâne una dintre politicile de succes ale Uniunii Europene, capabilă să genereze transformări democratice în statele vizate.

În contextul acestor discuţii, o atenţie specială a fost acordată perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest. Ministrul Cristian Diaconescu a exprimat susţinerea ţării noastre pentru acordarea statutului de candidat Serbiei, care va oferi un semnal important statelor din Balcanii de Vest privind continuarea procesului de extindere.

Totodată, ministrul român de externe a prezentat rezultatele recentei vizite efectuate în Republica Moldova şi a reiterat importanţa susţinerii de către Uniunea Europeană a eforturilor acestei ţări de integrare europeană. A fost accentuată dimensiunea economică, cu accent în ceea ce priveşte interconectările energetice, precizează MAE.

La întrevederea cu adjunctul ministrului afacerilor externe al statului Israel, Daniel Ayalon, au fost abordate aspecte legate de oportunităţile de cooperare bilaterală şi dosare de actualitate de pe agenda internaţională.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, discuţiile s-au axat pe cele convenite cu prilejul consultărilor interguvernamentale România - Israel (24 noiembrie 2011). Astfel, a fost reiterată dorinţa politică a celor două părţi de a se avansa proiectele şi acţiunile agreate în domenii precum: cercetarea şi dezvoltarea, agricultura şi educaţia. Un alt subiect abordat a fost cel al proiectelor în domeniul energiilor regenerabile.

Ministrul afacerilor externe a reiterat poziţia României cu privire la Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, potrivit căreia calea optimă de reglementare a conflictului israeliano-palestinian o reprezintă reluarea negocierilor directe de pace, cu sprijinul Cvartetului. Cei doi demnitari au trecut, de asemenea, în revistă dezvoltările recente din regiunea Orientului Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor