Diaconescu a participat la o întâlnire de lucru cu ambasadorii UE

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a participat miercuri la o întâlnire de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, solicitând sprijin pentru aderarea României la Schengen şi exprimând disponibilitatea la dialog pentru găsirea unei soluţii în acest dosar.
Cristian Diaconescu. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.02.2012

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a participat miercuri la o întâlnire de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, solicitând sprijin pentru aderarea României la Schengen şi exprimând disponibilitatea la dialog pentru găsirea unei soluţii în acest dosar.

Reuniunea a fost organizată de Ambasada Regatului Danemarcei la Bucureşti, în calitatea sa de ţară care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, precizează MAE.

Întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii în legătură cu principalele aspecte de actualitate de pe agenda europeană şi internaţională. Ministrul Cristian Diaconescu a prezentat poziţia României cu privire la o serie de teme de interes prioritar pentru România: consolidarea guvernanţei economice, din perspectiva deciziei formulate la recenta reuniune a Consiliului European de adoptare a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Economică şi monetară (TIG); aderarea la spaţiul Schengen, Strategia UE pentru Dunăre; progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Au fost abordate, de asemenea, teme precum perspectiva europeană a Republicii Moldova, relaţiile UE cu Ucraina şi Rusia şi pregătirea Summit-ului NATO de la Chicago.

Şeful diplomaţiei române a exprimat susţinerea României pentru adoptarea Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Economică şi monetară (TIG), subliniind necesitatea unei Europe unite, bazate pe principiul solidarităţii şi al coeziunii.

Ministrul afacerilor externe a reiterat, totodată, necesitatea realizării obiectivului aderării României la spaţiul Schengen şi a solicitat sprijinul statelor membre pentru adoptarea unei decizii pozitive în acest sens. A fost evidenţiată deplina disponibilitate a autorităţilor române pentru un dialog deschis, la toate nivelurile, cu partenerii din statele membre, care să contribuie la avansarea unei soluţii în acest dosar.

În ceea ce priveşte Strategia UE pentru Dunăre, ministrul Diaconescu a subliniat necesitatea intensificării eforturilor comune direcţionate spre realizarea de proiecte concrete în regiunea dunăreană.

Totodată, şeful diplomaţiei române a trecut în revistă rezultatele vizitei întreprinse la 31 ianuarie 2012 în Republica Moldova şi a reiterat susţinerea activă a României pentru aspiraţiile europene ale ţării vecine. El a arătat, în acest sens, că printre priorităţile de pe agenda bilaterală se numără adoptarea Planului de Acţiune al Parteneriatului Strategic, menit să sprijine integrarea europeană a Republicii Moldova, precum şi dinamizarea cooperării economice, în special în ceea ce priveşte proiectele strategice de interconectare energetică şi infrastructură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor