Dezbaterea privind imunitatea parlamentarilor turci devine din nou violentă

Partidul turc de guvernământ AKP şi legiuitorii din opoziţie s-au încăierat din cauza modificărilor constituţionale care ar putea pava drumul spre judecarea politicienilor.
Încăierare între legiuitorii AKP şi HDP în Parlamentul turc.
Încăierare între legiuitorii AKP şi HDP în Parlamentul turc. (Captură Foto)

Turcia a oferit lumii un nou spectacol, luni, după ce legiuitorii din partidul de guvernământ AKP s-au încăierat cu legiuitorii din Partidul Democrat pro-kurd al Poporului (HDP) în Parlament.

Membrii Comisiei Constituţionale a Parlamentului s-au întrunit pentru a discuta o propunere susţinută de AKP privind anularea imunităţii parlamentarilor, după ce sesiunea precedentă de discuţii a fost, de asemenea, marcată de violenţe fizice.

Potrivit Constituţiei, legiuitorii turci nu pot fi deferiţi justiţiei atâta timp cât sunt în funcţie. Poliţia poate deschide dosare împotriva politicienilor, care pot duce la un proces juridic doar după ce oficialul ales nu mai are calitatea de parlamentar.

Modificarea propusă, promovată de partidul AKP care este fondat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, va anula imunitatea parlamentarilor.

Erdogan: HDP nu este un actor politic legitim

Preşedintele turc Erdogan a cerut ca membrii partidului HDP să fie judecaţi, acuzându-i că reprezintă o extensie a partidului militant scos în afara legii PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Vicepremierul turc Numan Kurtulmuş din AKP a criticat haosul din Parlament şi a învinuit HDP pentru această situaţie.

HDP a publicat declaraţii pe Twitter, susţinând că membrii săi au fost spitalizaţi din cauza rănilor. Partidul a publicat de asemenea o altă versiune a încăierărilor, susţinând că aceasta dovedeşte faptul că membrii săi au fost loviţi primii de către membrii AKP.

Formaţiunea acuză că proiectul de lege este îndreptat împotriva membrilor săi şi a avertizat că procesele juridice vor stânjeni eforturile privind relansarea discuţiilor pentru pace între statul turc şi PKK.

Timp de ani de zile, Curtea Constituţională a Turciei i-a desfiinţat pe unii dintre predecesorii HDP pentru presupusa încălcare a legii fundamentale a ţării.

Mii de militanţi şi sute de membri ai forţelor de securitate turceşti, precum şi civili, au fost ucişi după prăbuşirea din vara trecută a unui acord de încetare a focului vechi de 2 ani şi jumătate între guvernul din Ankara şi PKK.

PKK, considerat un grup terorist de către UE, SUA şi Turcia, luptă încă din anii 1980 cu scopul de a obţine mai multe drepturi pentru minorităţi şi autonomie politică pentru kurzii din ţară. În acest conflict, până în prezent au murit peste 40.000 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe