Deutsche Welle: "Suspendarea lui Băsescu, o ameninţare la adresa statului de drept în România"
alte articole
Traian Băsescu a influenţat politicile de austeritate din România prin relaţia sa strânsă cu PDL, iar premierul Victor Ponta a încercat constant să-şi extindă puterile, relevă postul de radio Deutsche Welle (DW) în pagina online de duminică, intrebandu-se dacă preşedintele nu a fost cumva prea activ. Însă suspendarea lui Băsescu reprezintă o altă ameninţare la adresa statului de drept în România.
Traian Băsescu "a spus încă de la început că vrea să fie un preşedinte activ", a declarat pentru postul de radio Anneli Ute Gabanyi, un politolog de la Berlin.
"El nu a vrut să se limiteze la un rol ceremonial, ci să se angajeze în politică şi să facă politici", un lucru care s-a întors împotriva sa în urma schimbării balanţei puterii, mai adaugă politologul.
Pe de altă parte, premierul Ponta a încercat în mod constant să îşi extindă puterile, iar în acest sens i-a debarcat pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, membri PDL, continuă politologul.
Gabanyi subliniază că "lupta pentru putere între preşedinte şi premier este în plină desfăşurare", iar Parlamentul este în măsură acum să revină asupra a numeroase legi şi numiri făcute în regimul Băsescu.
"Un asemenea lucru subminează statul de drept"
Guvernul federal german este îngrijorat referitor la evenimentele din România, în special cu privire la diminuare drepturilor Curţii Constituţionale române în legătură cu procedurile de destituire împotriva lui Băsescu, precizează DW.
Gabanyi se referă la ordonanţa de urgenţă a lui Ponta prin care Curţii Constituţionale nu i se mai permite să blocheze decizii ale Parlamentului - cum ar fi cea prin care l-a suspendat vineri seara pe preşedinte din funcţie.
"Un asemenea lucru subminează statul de drept", a spus Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.
"Acest lucru este deosebit de grav, pentru că este o pervertire a statului de drept", a declarat pentru DW Peter Mario Kreuter de la Institutul pentru Studii Est şi Sud-Est Europene de la Regensburg. "Există o Constituţie şi aceasta stipulează felul în care trebuie să fie făcute lucrurile atunci când, spre exemplu, este suspendat un preşedinte. Acum, acest lucru a fost drastic simplificat - ocolind reglementările oficiale", a adăugat Kreuter.
"Băsescu este orice altceva, dar nu un bun democrat", a mai spus Kreuter pentru DW, adăugând că "el este cel puţin la fel de corupt ca cei cu care afirma că se luptă".
Însă, în opinia lui Kreuter, suspendarea lui Băsescu reprezintă o altă ameninţare la adresa statului de drept în România.
"Chiar nu-mi pare rău pentru persoană - dar felul în care se face acest lucru este cu adevărat îngrijorător", a subliniat analistul.