Departamentul de Stat al SUA: "Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România"

(photos.com)

Statele Unite ale Americii şi-au exprimat "preocuparea" după suspendarea preşedintelui român de către Parlamentul acestui stat membru al Uniunii Europene. "Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România, aliatul şi partenerul nostru în NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, printr-un comunicat.

"Facem apel la guvernul român pentru că acest proces să fie realizat în manieră corectă şi transparentă cu un respect scrupulos pentru statul de drept şi idealurile democratice", a transmis Departamentul de Stat, aderând la poziţia Comisiei Europene care s-a declarat, de asemenea, "îngrijorată".

Alte avertismente de la ambasadorul Gitenstein

Mark Gitenstein. ambasadorul SUA, declarase anterior că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în sine nu va afecta imaginea României, însă va avea consecinţe serioase dacă va fi realizată într-un mod neconstituţional.

"Nu sunt un expert în privinţa asta şi nu ţin partea niciuneia dintre părţi, dar pot să vă spun în mod absolut că, dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituţiei, prin ocolişuri pentru ca oamenii devin frustraţi de procesul constituţional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este văzută în întreaga lume aplicarea legii în România", a afirmat ambasadorul Gitenstein.

Diplomatul american a relevat faptul că imaginea României în ochii nu doar ai SUA, dar şi ai pieţelor financiare, care sunt foarte importante în prezent, depinde nu numai de modul cum se va ajunge la suspendare, dar şi de ce se va întâmpla în timpul perioadei de suspendare a preşedintelui.

Atenţie la statul de drept

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat miercuri, în discursul de 4 iulie, că pentru procurorii şi judecătorii din România nimeni nu este mai presus de lege, moment în care cei peste 2.000 de invitaţi au aplaudat spontan.

Diplomatul american s-a referit şi la ”furtuna politică” de la Bucureşti.

”În mijlocul acestei noi furtuni politice din România, mulţi mă întreabă care va fi viitorul acestei ţări. Dumneavoastră creaţi acum tocmai acel tip de instituţii, care le oferă românilor puterea de a-şi folosi talentul pentru a făuri această naţiune. Iar românii încep să conştientizeze că aceste instituţii nu aparţin unui anumit partid politic, ci poporului român, şi vor lupta să le apere. Căci pericolul abuzului de putere la nivel central sau local există întotdeauna. Şi tocmai cetăţenii acestei ţări sunt cei care au de suferit atunci când aceste instituţii sunt puse în pericol. Naţiunile care eşuează sunt cele ale căror instituţii sunt slabe sau manipulate, cele în care statul de drept este banalizat. În cazul României, trăinicia acestor instituţii va decide dacă prosperaţi şi dacă copiii voştri vor hotărî să trăiască aici”, a spus Mark Gitenstein.

Diplomatul a avertizat însă că nicio economie nu poate prospera fără respectarea statului de drept.

”Nicio economie nu poate prospera şi nicio democraţie nu poate supravieţui în lipsa unui angajament ferm faţă de statul de drept şi a respectului pentru instituţiile democratice. Nimeni nu se poate îndoi că România are procurori curajoşi şi consecvenţi şi judecători neînfricaţi. Pentru ei, nimeni nu este mai presus de lege”, a spus ambasadorul, moment în care invitaţii la Ziua SUA au izbucnit în aplauze spontane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne