Ministrul german de Externe: "Conflictul de la Bucureşti ar putea afecta valori fundamentale europene"

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle.
Ministrul german de externe, Guido Westerwelle. (ODD ANDERSEN / AFP / GettyImages)

Ministrul german de externe, Westerwelle, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia Parlamentului de suspendare a lui Traian Băsescu şi a declarat că UE are nevoie de mecanisme noi de reacţie când o ţară membră desconsideră spiritul şi valorile europene.

După votul de vineri din Parlament prin care preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat, Guido Westerwelle a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung că este îngrijorat de ceea ce se întâmplă în România, unde conflictele politice au loc în detrimentul ”valorilor europene fundamentale”.

”Principiile de bază ale democraţiei, statul de drept şi separarea constituţională a puterilor în stat” nu pot fi puse în discuţie, iar Guvernul federal ”pur şi simplu nu poate ignora” ceea ce se întâmplă în România, a mai spus şeful diplomaţiei germane pentru FAS.

În acest context, Westerwelle a cerut introducerea de noi instrumente pentru a acţiona mai bine în viitor împotriva încălcării valorilor europene.

”Avem nevoie de mecanisme care să ne permită o reacţie comună mai rapidă atunci când o ţară parteneră din UE desconsideră în mod grosolan litera sau spiritul valorilor comunităţii europene”, a declarat ministrul german de externe, adăugând că este clar că actualele mecanisme sunt ”prea greoaie”.

Şeful diplomaţiei germane a pus sub semnul întrebării continuarea integrării europene a României.

”Încălcările grave ale literei sau spiritului comunităţii de valori europene ridică semne de întrebare referitoare la capacitatea României de a face ultimii paşi spre deplina integrare în UE”, a avertizat Guido Westerwelle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne