În topul ştirilor din publicaţiile europene, suspendarea preşedintelui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (presidency.ro)

Agenţiile străine de ştiri au furnizat rapid ştiri privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, iar informaţia a fost preluată rapid de principalele publicaţii din Europa şi din lume.

Reuters scrie că Parlamentul a votat pentru suspendarea preşedintelui României, deschizând calea către un referendum şi către consolidarea noului guvern de stânga.

Parlamentarii români au votat vineri în favoarea destituirii preşedintelui Traian Băsescu, anunţă şi Agence France-Presse, care reaminteşte şi de îngrijorările exprimate de Comisia Europeană şi Berlin în legătură cu riscurile pentru democraţie. Ştirea a fost citată de Euronews, Le Figaro, Romandie.com, Ouest France şi alte publicaţii de limbă franceză.

BBC News prezintă rezultatul votului din Legislativul de la Bucureşti - 258 de parlamentari s-au pronunţat pentru suspendare, în condiţiile în care era nevoie de minim 217.

Informaţia a fost publicată şi de agenţia germană DPA şi de cea austriacă APA.

Principalele publicaţii din Germania, printre care Der Spiegel, Handelsblatt, Die Welt sau Frankfurter Allgemeine Zeitung, au publicat pe prima pagină a ediţiilor electronice informaţia privind demiterea, pentru a doua oară, a preşedintelui Băsescu. Der Spiegel notează că decizia finală aparţine cetăţenilor, la referendum.

Die Presse anunţă sec suspendarea preşedintelui vorbind de un ”război total” la Bucureşti, în timp ce Der Standard notează că interimar va fi Crin Antonescu.

Neue Zürcher Zeitung din Elveţia titrează: ”Băsescu trebuie să plece”.

Europe 1 notează că Traian Băsescu va fi demis doar dacă decizia va fi validată printr-o consultare populară în termen de 30 de zile.

ABC News şi Fox News preiau Associated Press, potrivit căreia parlamentarii români au votat în proporţie covârşitoare pentru a-l suspenda, din nou, pe Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne