Natalia Gherman a discutat în Finlanda perspectivele integrării europene şi abolirea regimului de vize

(Epoch Times)
Tatiana Chiriac
15.11.2013

Vice-premierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a discutat în cadrul vizitei în Finlanda perspectivele integrării europene şi abolirea regimului de vize. Potrivit "Infotag", cu referire la serviciul de presă şi relaţii publice a MAEIE, ministrul moldovean şi omologul său finlandez Erkki Tuomioja "au avut consultări pe un spectru larg de chestiuni de interes bilateral".

Potrivit comunicatului, părţile şi-au coordonat poziţiile în privinţa parafării la Summit-ul PaE de la Vilnius şi ulterioara semnare, în 2014, a Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv partea ce ţine de crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Un alt subiect important al discuţiilor l-a constituit liberalizarea regimului de vize în spaţiul Schengen pentru cetăţenii moldoveni.

Totodată, miniştrii au abordat evoluţiile în plan de securitate de pe continentul european. Ministrul Natalia Gherman l-a informat pe omologul finlandez despre mersul negocierilor 5+2 de soluţionare a conflictului transnistrean.

"Partea finlandeză a ţinut să sublinieze sprijinul constant pentru o soluţie paşnică a problemei transnistrene cu respectarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova", este menţionat în comunicat.

În cadrul vizitei la Helsinki Natalia Gherman a avut, de asemenea, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Interne finlandez, dna Paivi Rasanen. Ministrul Natalia Gherman a informat-o în detalii pe dna Paivi Rasanen despre rezultatele atinse în reformarea sectorului justiţiei şi afacerilor interne.

Oficialul moldovean a vorbit şi despre viitoarele obiective de reformă şi domeniile în care partea moldovenească şi-ar dori o cooperare strânsă cu partea finlandeză. Ministrul finlandez de Interne a anunţat intenţia părţii finlandeze de a dona R. Moldova echipament pentru efectuarea controlului documentelor de călătorie.

Dna Paivi Rasanen a exprimat susţinerea părţii finlandeze a eforturilor R. Moldova în racordarea sectorului justiţiei şi afacerilor interne la standardele europene. Cei doi oficiali au purtat, de asemenea, discuţii cu privire la vizita planificată a ministrului P. Rasanen la Chişinău pentru luna decembrie curent.

"Un subiect aparte al discuţiilor a fost liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetăţenii moldoveni. În context, autorităţile finlandeze au salutat progresele atinse de RM în implementarea Planului de acţiuni RM-UE în domeniu", se menţionează în comunicat.

Tot la Helsinki, ministrul Natalia Gherman a purtat discuţii cu preşedintele adjunct al Marii Comisii al Parlamentului finlandez cu mandat pe chestiuni europene, Paula Lehtomaki. Partea finlandeză şi-a exprimat disponibilitatea de a susţine şi în Parlamentul European decizia favorabilă pentru R. Moldova în domeniul liberalizării regimului de vize.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor