Destituirea lui Rousseff, tot mai sigură după retragerea din coaliţia de guvernare a principalului partener
alte articole
Posibilitatea lansării procedurilor de destituire împotriva preşedintei braziliene Dilma Rousseff a devenit mult mai palpabilă după ce principalul partener al coaliţiei de guvernare, Partidul Mişcarea Democrată Braziliană (PMDB), a pus capăt alianţei cu Partidul Muncitorilor.
Rousseff are nevoie de sprijinul unei treimi din Camera Inferioară a Congresului pentru a evita un proces de destituire. Pentru a se pune capăt mandatului ei prezidenţial, va fi nevoie apoi de voturile a două treimi din Camera Superioară. Totuşi, înlăturarea ei de la putere ar putea fi o “afacere” de durată.
David Fleischer, expert politic la Universitatea din Brasilia, a declarat pentru AP că decizia de retragere a PMDB înseamnă că “destituirea a devenit ireversibilă. Preşedinta nu mai are nicio cale de scăpare”.
Între timp, Eliseu Padilha, membru al PMDB, a declarat pentru AFP că Rousseff mai are la dispoziţie doar câteva săptămâni, adăugând că “în mai puţin de trei luni vom avea un guvern nou”.
Proceduri de destituire
Dacă procedurile de destituire vor merge mai departe, atunci guvernul lui Rousseff va fi îngheţat timp de 180 de zile, adâncind nesiguranţa în ţara sud-americană care înfruntă cea mai îndelungată criză economică din anii 1930 şi care se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice de Vară în acest an în Rio de Janeiro. În acelaşi timp, Brazilia este epicentrul epidemiei virusului Zika.
Rousseff este acuzată de implicare într-un scandal de corupţie vizând compania petrolieră de stat Petrobras. În acelaşi timp, ea este acuzată că a crescut în mod artificial conturile guvernamentale pentru a fi ajutată să recâştige alegerile în 2014, lucru pe care l-a negat.
Locul lui Rousseff, în cazul destituirii, va fi preluat temporar de şeful PMDB şi actual vicepreşedinte Michel Temer. Totuşi, susţinătorii lui Rousseff au declarat că Temer doreşte să devieze atenţia publicului de la acuzaţiile conform cărora el şi alţi membri ai partidului său au fost de asemenea implicaţi în masiva schemă de corupţie.
Presiunea asupra ei a crescut şi mai mult după ce l-a numit pe fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva în funcţia de şef al cabinetului ministerial. Astfel, Rousseff este acuzată că a făcut numirea pentru a-l ajuta pe fostul lider brazilian să nu fie judecat pentru implicare în scandalul de corupţie de la Petrobras, implicare pe care acesta o neagă.
Curtea Supremă a ţării trebuie să decidă dacă Lula da Silva poate să ocupe acest post.