Brazilia: Proteste masive declanşate de publicarea unor convorbiri telefonice compromiţătoare între Lula şi Rousseff
alte articole
În cea mai recentă serie de dezvăluiri explozive care ar putea duce la înlăturarea guvernului brazilian, o discuţie telefonică înregistrată în secret între fostul preşedinte Luiz Inacio “Lula” da Silva şi succesorul său, Dilma Rousseff, sugerează că numirea de miercuri a fostului preşedinte într-o poziţie ministerială a fost motivată de dorinţa ca acesta să nu ajungă la tribunal, în contextul celui mai masiv scandal de corupţie care a zguduit vreodată Brazilia.
Judecătorul Sergio Moro, care se ocupă de Operaţiunea Lava-jato - o investigaţie de doi ani privind corupţia în compania petrolieră de stat Petrobras - a oferit mass mediei, miercuri noaptea, aproape 50 de înregistrări audio cu discuţii telefonice. Mişcarea a generat scene haotice în Congres, în condiţiile în care deputaţii din opoziţie au cerut demisia lui Rousseff.
Joi dimineaţă, Lula a fost investit în funcţia de şef al cabinetului ministerial, în condiţiile unor scene haotice în interiorul şi exteriorul palatului prezidenţial din Brasilia.
Susţinătorii lui Lula, aflaţi în interiorul galeriei în care a avut loc ceremonia, au început să îi scandeze numele, în timp ce un congressman din opoziţie care a strigat “ruşine” a fost scos imediat afară.
Totuşi, într-o mişcare surprinzătoare, un judecător al unui ribunal din Brasilia, capitala federală a Braziliei, a emis un ordin judecătoresc prin care a suspendat numirea lui Silva, deşi oficialii guvernamentali se aşteaptă ca această decizie să fie anulată uşor de o curte superioară.
În noaptea de miercuri spre joi, zeci de mii de brazilieni au protestat în Sao Paulo, Brasilia, Belo Horizonte şi în alte oraşe importante pentru a cere demisia preşedintei Rousseff. În Brasilia, forţele de ordine ale poliţiei au folosit gaze lacrimogene şi grenade flashbang împotriva celor peste 5.000 de manifestanţi adunaţi în faţa palatului prezidenţial şi a clădirii Congresului. Mulţi dintre manifestanţi au fluturat bannere pe care erau scrise apeluri pentru arestarea lui Lula, care este investigat pentru corupţie şi spălare de bani. Alte câteva mii de manifestanţi s-au adunat pe bulevardul Avenue Paulista din Sao Paulo.
Conform legii braziliene, miniştrii pot fi judecaţi doar de Curtea Supremă. Activiştii din opoziţie consideră că orice proces la Curtea Supremă a Braziliei va progresa mult mai lent decât dacă ar avea loc la un tribunal federal.
De asemenea, activiştii mai consideră că judecătorii Curţii Supreme – mulţi dintre ei fiind numiţi de Lula şi Rousseff – ar putea fi mai “îngăduitori” decât Moro. Judecătorul din oraşul sudic Curitiba a dat deja o serie de sentinţe severe împotriva unor cunoscuţi oameni de afaceri din Brazilia, care au fost găsiţi vinovaţi de implicare în scandalul Petrobras.
În cea mai importantă conversaţie dezvăluită mass mediei, înregistrată miercuri după masă, Rousseff îi spune lui Lula că îi va trimite documentele ministeriale “în caz de necesitate”. Mass media şi opoziţia ţării au considerat că Rousseff s-a referit la faptul că îi va trimite documentele atât de repede încât Lula să le poată arăta poliţiei pentru a evita detenţia.