Despre noblete si abjectie
"…in mintea mea am vazut o multime de copii mititei jucind un joc in lanul intins de secara. Mii de copii ― si nimeni in jur, adica nici un om mare, in afara de mine. Si eu stau la marginea unei prapastii ametitoare. Si stii ce fac? Prind copiii sa nu cada in prapastie. Vreau sa spun, cind alearga si nu se uita unde merg, trebuie sa le ies in cale si sa-i prind. Asta as face toata ziua. As sta de veghe in lanul de secara. Stiu ca-i o nebunie. Dar e singurul lucru care m-ar tenta".
De veghe in lanul de secara, J.D Salinger
Azi este 13 mai. Daca traiti intr-unul din marile orase din Europa sau Asia sau America, aveti sansa sa observati pe strada aderenti Falun Gong, poate in vreo parada, poate impartind pliante care vorbesc despre presecutia brutala la care sunt supusi de catre China comunista.
13 mai este ziua lor, ziua Falun Dafa. Daca dati peste ei, veti observa, poate, ca sunt blanzi, linistiti si deseori zimbitori. Va veti intreba poate ce-i cu ei, si de ce fac ceea ce fac.
Raspunsul la aceasta intrebare nu este nici usor de dat si nici de primit, in lumea noastra plina de informatii si confuzie. Incerc sa-l clarific aici.
Fenomen uluitor si de proportii
Falun Gong este unul dintre fenomenele cele mai socante si cele mai neintelese dintre toate cele la care suntem martori.
Am sa incep printr-o descriere seaca a fenomenului. E vorba despre un sistem de 5 exercitii lente, „energetice” – pentru a folosi o sintagma des folosita, si uneori cu sens derogatoriu.
Pentru multi dintre cei care au analizat fenomenul, exercitiile sunt foarte apropiate de taichi, sau de acupunctura. In afara de exercitiile in sine, miscarea are si un cod moral. Cartea care sta la baza miscarii, „Invirtind Roata Legii” afirma ca cea mai inalta caracteristica a Universului, ceea ce taoismul chinez numeste „Tao”, „Dao”, „Cale”, poate fi rezumata prin trei cuvinte: adevar, bunatate, toleranta. Astfel ca indeamna practicantii sa urmeze acest principiu in viata zilnica.
Daca descrierea din paragraful de mai sus nu va face curiosi, evolutia miscarii e socanta.
Falun Gong a aparut – sic – in mijlocul celei mai toxice societati din lume: China moderna. China in ultimii 60 de ani a suferit „con gusto” cel mai nociv tratament pe care omenirea l-a experimentat in istorie: comunism, o nascocire diabolica a unor minti bolnave, care a dus la schingiuirea sufletului uman.
Rezultatul experimentului au fost milioane de oameni macinati de frica si ura, de mizerie, dedublati si cinici, lipsiti de speranta si cu demnitatea furata prin violenta. Oameni de prea multe ori capabili de prea multe.
Apoi, similar cu ce s-a petrecut in societatea romaneasca dupa 89, China a alunecat (dupa strivirea miscarii studentesti cu tancurile pe 4 iunie 89) pe o panta a capitalismului salbatic, a imbogatirii cu orice pret, pe seama celor mai saraci si mai lipsiti de relatii.
Lipsiti de credinta si manati de mizerie, oamenii au inceput sa alerge urat dupa bani. Au distrus in scurt timp ce mai ramasese din societate. Asa cum s-a intamplat si la noi.
Urmarea a fost ca la inceputul anilor 90 cand a aparut miscarea Falun Gong in China, societatea chineza era bolnava de lipsa de speranta, de un materialism salbatic si lovita de cinism si o lipsa de sens.
In acest climat in care idealurile devenisera subiect de batjocura a aparut Falun Gong, o miscare apolitica, ne-organizata, care vorbeste despre virtuti, Cer, bunatate si altruism si putere de sacrificiu.
La inceput nebagata in seama de Partidul Comunist, care n-avea cum sa creada in adevar bine sau frumos, popularitatea pe care a castigat-o in numai cativa ani in China, a ridicat numeroase sprancene. Apoi ochiul Partidului, care nu scapa nimic, a inceput sa observe atent.
Popularitate imensa
In 1996 un studiu efectuat de autoritatile chineze afirma ca existau intre 70 si 100 de milioane de practicanti. Un numar mare, dat fiind ca la momentul respectiv Falun Gong aparuse de numai 4 ani.
Explicatii pentru popularitatea imensa au fost multe: ca Falun Gong a aparut intr-un moment de vid spiritual (pe care il simtim probabil cu totii), sau ca ideologia marxista falimentara a produs o nevoie spirituala. Sau chiar celebra sintagma a lui Lenin „opiu pentru mase”.
Totusi, daca ar mai trai, Lenin ar fi socat si probabil speriat de moarte. Indiferent cata cerneala va curge pentru a explica superficial popularitatea miscarii, nu trebuie trecut cu vederea un lucru: Falun Gong functioneaza. Atat in plan fizic cat si in plan spiritual. Acesta este cel mai puternic motiv al popularitatii sale uimitoare.
Numeroase studii efectuate de medici chinezi au aratat ca cei care practica exercitiile beneficiaza din punct de vedere medical. Multi isi amelioreaza bolile, unele dintre ele cronice; multi reusesc cu succes sa se lase de fumat sau alcool.
Aderenti din cele mai diverse paturi sociale, varste si nivele de educatie au constatat ca Falun Gong aduce beneficii, atat ca sanatate fizica, cat si mentala, impreuna cu o buna dispozitie si pofta de viata.
Dar cele mai surprinzatoare sunt schimbarile aduse caracterului: s-a constatat ca un numar masiv de practicanti devin corecti, sinceri, binevoitori si mult mai toleranti. Toate acestea in cadrul uneia dintre cele mai corupte societati si sub cel mai represiv regim din lume.
In mod natural, cei care au beneficiat de pe urma exercitiilor, le-au transmis la rude si prieteni.
Moarte cu orice pret
Desi miscarea Falun Gong este apolitica, mediul social restrictiv mentinut de Partidul Comunist Chinez n-a putut suporta o asemenea provocare. Avand de a face cu o ideologie opusa celei comuniste, bazata pe minciuna, crima si instigare la ura, Partidul Comunist Chinez (PCC) a reactionat brutal. Cum ii sta in caracter.
La inceput PCC si-a indreptat atentia catre fenomenul social si a trimis „organele”, secrete sau nu, pentru a observa. Au observat si observat, trei ani, timp in care si-au ocupat timpul si cu intocmirea de liste de membri.
Intre 1996 si 1999, relatia autoritatilor cu aderentii Falun Gong a fost una duala – s-au incercat presiuni modeste, pentru a vedea care este reactia.
Datorita raspunsului blind dar ferm al aderentilor, in 1999 PCC a decis eradicarea completa a miscarii. Partidul a inceput o noua „lupta de clasa”, de data aceasta impotriva unui grup social „de credinta”, aparut chiar sub nasul clicii aflate la putere. China comunista a interzis Falun Gong si orice transmitere de informatii referitoare la ea.
Persecutia declansata de oficialii comunisti chinezi a depasit cele mai negre asteptari. Aderentii Falun Gong au fost arestati in campanii masive, si dusi cu zecile de mii la sectii de politie.
Asupra lor s-au comis atrocitatile la care te-ai fi putut astepta, dar si unele la care nu te duce mintea (normala). Ei au fost/sunt arestati, arsi cu bastoane electrice de zeci de mii de volti, violati cu ele, spinzurati de grinzi, aruncati dezbracati in zapada, privati de somn un timp indelungat, desfigurati prin bataie si chin. Madularele le sunt arse, intinse cu diferite fiare si facute sa zaca in temnite pline cu apa si fecale. Creierele le sunt injectate cu substante letale sau care altereaza capacitatile mentale. Organele lor interne sunt sistematic furate in lagare de munca si traficate, intr-una dintre cele mai rusinoase campanii de eradicare-imbogatire pusa la cale de Partidul Comunist.
Campanie de denigrare
Pentru a-si putea sustine crimele, ca de fiecare data cind a comis epurari sociale, Partidul Comunist a trebuit sa-si insoteasca campania de crime cu una de calomnie – pentru a se asigura de pasivitatea societatii.
Astfel ca in presa chineza au inceput sa apara acuzatii ca Falun Gong este „secta”. In Romania, comunismul a fost mereu grijuliu sa dizolve orice miscare spirituala - miscarea transcedentala si credintele, chiar biserica greco-catolica, etc., pastrand numai o biserica ortodoxa al carei cler devenise cooperant cu politia politica.
In China, ca si la noi, comunismul a stiut mereu ca cel mai mare dusman al sau este spiritul uman liber. Asa ca odata cu inceperea persecutiei impotriva Falun Gong, media chineza a fost inundata cu „zvonuri”. Ca practicantii se sinucid, desi pana atunci nu fusese nici vorba de asa ceva. Sau ca miscarea este anti-China, desi practica are radacini adinci in traditiile chineze. Sau ca in spatele sau sunt „puterile straine”, vesnica sperietoare de ciori folosita de comunisti – desi Occidentul nici macar nu avea habar de existenta Falun Gong.
Presa internationala a fost rapid prinsa in virtejul social. Nestiind mai nimic despre miscarea Falun Gong, cand a fost brusc nevoita sa raporteze despre viltoarea persecutiei, a adoptat, cu superficialitatea occidentala caracteristica, stiri si puncte de vedere venite de la singura organizatie media care transmitea stiri: Agentia China Noua, organul de presa al Partidului Comunist.
O evolutie absolut trista, in care cei care trebuiau sa ia partea nevinovatilor au fost facuti parteneri la crime.
Tin minte ca pe vremea respectiva ma aflam in Toronto si citeam cel mai conservator ziar canadian, The Globe and Mail. Desi un ziar cu articole bune, corespondentul pentru Asia al publicatiei a scris despre Falun Gong, pana tarziu, prin 2001, una dintre cele mai neinformate si neinspirate serii de articole pe care mi-a fost dat sa le vad vreodata.
O uluitoare miscare sociala de rezistenta
Toata aceasta persecutie a regimului chinez, teribila asa cum este, s-a impotmolit in cea mai grandioasa miscare de rezistenta la care omenirea a fost martora vreodata.
De la Imperiul Roman incoace nicio alta miscare de ridicare spirituala n-a mai beneficiat de o persecutie atat de brutala, si nici nu a fost martora unui raspuns atat de nobil.
Etichetati drept sectanti – asemenea credintei crestine care se raspandea pe continent cu 2000 de ani in urma, la vremea respectiva considerata o „secta evreiasca” – aderentii Falun Gong au avut de luptat impotriva unei autoritati josnice si brutale, cat si pentru a recastiga o opinie publica instigata la ura prin minciuna.
Raspunsul aderentilor la crimele Partidului Comunist? Cu o perseverenta divina, sfidand lagarele de munca si torturile, in fiecare zi, zeci de mii de practicanti continua sa ceara incetarea persecutiei, prin mijloace non-violente: bannere puse in pomi sau pe strada, pliante bagate in cutii postale, sau CD-uri aduse la usa.
Multi dintre ei infricoseaza Securitatea chineza intrand de buna voie in inchisori, pentru a tine vie speranta celor inchisi. Sfideaza pericolele, producand si distribuind materiale informationale chiar in sectiile de politie si Partid. Au creat, de-a lungul decadei, prin sacrificiu personal, programe de calculator care sparg blocada informatica creata de autoritati, pentru a permite accesul la informatii libere.
O fac non-violent, continuu, zilnic si cu bunatate.
Roma
Daca pe vremuri cel care se pusese impotriva crestinilor era sceleratul imparat Nero, de data aceasta este una dintre bandele cele mai criminale produse de istorie: Partidul Comunist.
Pe vremuri Nero, cel urat de romani, si care ura Roma, a incercat sa ruineze romanii si crestinii, instigandu-i pe unii impotriva celorlalti si arzand Orasul Etern.
Istoria se repeta. Cel mai mare dusman al societatii libere, Partidul Comunist, face acelasi lucru cu Falun Gong. Foloseste mass media, legaturile pe care le are cu liderii lumii occidentale, coruptia lumii occidentale si cele mai josnice metode de tortura si santaj prezente in lume astazi, pentru a face comunitatea internationala, daca nu partasa, cel putin pasiva la crime.
Merita studiata
Indemnul meu: daca nu vreti sa fiti pusi in pozitia romanilor care au aruncat crestinii la lei, sau a celor care au asistat pasivi la omorarea nevinovatilor, luati unul dintre pliantele intinse de practicantii Falun Gong de pe strazi, si cheltuiti 15 minute din timpul dvs. informandu-va. Pentru a nu fi luati pe sus de istorie, de minciuna si de dezinformare.
Poate ca facand asta veti putea intelege de ce Falun Gong este considerata de multi drept singura speranta a societatilor pe cale de dezintegrare, in care Luminita de la capatul tunelului nu se mai vede. Si poate va veti bucura ca exista un 13 mai.