Deşi sunt bani, nu există nici un proiect pentru infrastructura din irigaţii

Deputatul PDL Adrian Rădulescu a atras atenţia că în ciuda fondurilor europene disponibile în această toamnă pentru refacerea irigaţiilor, piedici de ordin procedural vor face dificilă accesarea banilor.
Secetă,ţăran din Dăbuleni explicând practic lipsa de apă şi pământul nisipos (Epoch Times România)
Bogdan Costea
10.10.2012

Deputatul PDL Adrian Rădulescu a atras atenţia că în ciuda fondurilor europene disponibile în această toamnă pentru refacerea irigaţiilor, piedici de ordin procedural vor face dificilă accesarea banilor.„În ce priveşte măsura 125, sprijin pentru infrastructura din irigaţii, aceasta nu poate fi deloc accesată. Nu există încă niciun proiect pe măsura 125 deşi fosta guvernare a creat cadrul legal de accesare şi garantare a utilizatorilor de ape. Guvernul Ponta şi ministrul Constantin nu au făcut nimic să rezolve problema eliminării plăţii de TVA de către aceste asociaţii. Fermierii nu pot accesa cele 60 de milioane de euro din fonduri europene şi nu-şi pot moderniza infrastructura de irigaţii, pentru că guvernul Ponta nu s-a ocupat de rezolvarea unor probleme simple de procedură fiscală. Practic, plata TVA-ului”, a declarat deputatul Adrian Rădulescu, citat de Antena satelor.

În perioada 3 septembrie - 15 octombrie 2012 pot fi depuse proiecte în cadrul măsurii 125 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”, sub-componenta a1 „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare”. Alocarea financiară aferentă acestei sesiuni este de 60 mil euro.

Un comunicat APDRP anunţa că cei 60 de milioane euro disponibili pentru sesiunea din luna septembrie pot fi solicitaţi pentru investiţii în modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigaţii, inclusiv pentru staţii de pompare sau de contorizare, precum şi pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare care să asigure funcţionarea optimă a sistemelor de irigaţii.

Aceste tipuri de investiţii pot primi până la 1 milion euro, sumă care acoperă 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc întreaga comunitate.

Pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc doar o parte din comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 75% din totalul cheltuielilor eligibile. În acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depăşi 750.000 euro pentru un proiect.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 125 este de 5.000 de euro. Această sumă reprezintă valoarea totală eligibilă a proiectului.

Beneficiarii Măsurii 125 – componenta a1 sunt organizaţiile şi federaţiile de utilitate publică ale proprietarilor sau deţinătorilor de terenuri agricole, constituite în conformitate cu legislaţia în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor