Deschiderea Jocurilor Olimpice din Rio umbrită de proteste şi instabilitate politică

Deschiderea primele Jocuri Olimpice din America de Sud a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă după o ceremonie care a inclus o imagine colorată a trecutului Braziliei, o celebrare plină de farmec a prezentului şi un puternic mesaj pentru mediul înconjurător.
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Brazilia, 5 august 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.08.2016

Ceremonia de deschidere a Jocurilor din Rio de Janeiro a avut loc pe un fundal încărcat de proteste, instabilitate politică şi, bineînţeles, scandalul legat de dopajul rusesc, toate acestea umbrind perioada de dinaintea acestui mare eveniment sportiv.

Din 5 până în 21 august, vor concura 10.500 de atleţi din 207 echipe, inclusiv reprezentanţi din Kosovo şi Sudanul de Sud, ţări care participă pentru prima dată la Jocurile Olimpice.

Cu 554 de participanţi, SUA are cea mai mare echipă Olimpică. Germania va fi reprezentată de 423 de atleţi.

Istorie, schimbarea climatului şi Carnaval

Ceremonia a început cu focuri de artificii de pe acoperişul Stadionului Maracana, locul de desfăşurare a Campionatului Mondial de Fotbal în urmă cu doi ani. Steagul Braziliei a fost ridicat pe durata imnului naţional brazilian, interpretat de Paulinho da Viola.

Segmentul artistic al ceremoniei, regizat de Fernando Meirelles, care este cel mai bine cunoscut pentru filmul său din 2002 City of God, a fost o scurtă trecere prin istoria Braziliei. A fost în mare parte o viziune nostalgică a istoriei braziliene, fiind evidenţiată viaţa din această ţară înainte de venirea coloniştilor europeni.

Ulterior, MC Sofia, o cântăreaţă de muzică rap de doar 12 ani din Sao Paulo, a cântat despre istoria sclaviei şi a diviziunii rasiale din Brazilia. Şi a făcut-o pe un fundal de dansuri tradiţionale braziliene, inclusiv Capoeira, care este considerată mai mult decât un dans, ci o artă marţială.

Şi tocmai când te gândeai că lipseşte cel mai esenţial ingredient din cultura braziliană – Carnavalul – aproximativ 1.500 de dansatori au intrat pe stadion. Publicul a fost invitat să danseze şi să se distreze.

Un mesaj politic esenţial în întregul spectacol a fost schimbarea climatului, fiind inclus şi un material video care surprinde creşterea temperaturilor, topirea calotei glaciare şi scufundarea oraşului Rio de Janeiro pe măsură ce apa mării creşte la un nivel dincolo de a mai putea fi controlat. Mesajul a fost acela că impactul schimbării climatului asupra pădurii amazoniene este unul dintre cele mai mari dezastre naturale ale prezentului.

Cele Cinci Inele Olimpice şi-au făcut apariţia odată cu parada atleţilor şi, în loc de tradiţionalele inele colorate, Rio a folosit lemn pentru a le reprezenta, acesta fiind un alt mesaj ecologist.

Proteste şi tulburări politice

După ce atleţii au pătruns pe stadion, preşedintele interimar al Braziliei Michel Temer a declarat Jocurile deschise în mijlocul huiduielilor venite din partea unei mulţimi de 60.000 de spectatori, o reflectare a repercusiunilor politice continue ca urmare a procedurilor de destituire lansate împotriva preşedintei Dilma Rousseff.

Cu câteva ore înaintea începerii spectacolului, mii de manifestanţi brazilieni furioşi pe instabilitatea politică, corupţia şi costurile necesare organizării Jocurilor au blocat traficul pe străzile din Rio. Printre manifestanţi s-au aflat şi susţinători ai lui Rousseff.

Manifestanţii au luat în vizor Jocurile de Vară, susţinând că suma imensă de bani cheltuită pentru organizare ar fi fost mai bine folosită pe proiecte de dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor