Nadia Comăneci decepţionată că echipa de gimnastică a României nu participă la Olimpiadă

"Voi simţi un mare gol în stomac, atunci când nu voi vedea echipa mea. Este ca şi cum cineva important lipseşte de la petrecere, pentru că nu îţi poţi imagina o competiţie olimpică de gimnastică fără România" - Nadia Comăneci
Fosta mare gimnastă română Nadia Comăneci. (Nadia Comăneci/facebook)
Flori Mladin
05.08.2016

Nadia Comăneci, gimnasta care a primit prima notă de 10 la un concurs mondial de gimnastică, şi-a exprimat tristeţea pentru faptul că la recentele Jocuri Olimpice de la Rio de Janeiro nu va fi prezentă echipa română de gimanstică feminină, care a ratat calificarea la Jocurile Olimpice, pentru prima dată din 1968 şi până în prezent, potrivit Agerpres.

"Voi simţi un mare gol în stomac, atunci când nu voi vedea echipa mea. Este ca şi cum cineva important lipseşte de la petrecere, pentru că nu îţi poţi imagina o competiţie olimpică de gimnastică fără România", a mărturisit Nadia într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

Aceasta este o realitate dureroasă pentru gimnastica românească, în anul în care "Zeiţa de la Montreal" sărbătoreşte împlinirea a 40 de ani de la primul "10 perfect" din istoria gimnasticii, pe care Nadia Comaneci l-a primit la Olimpiada din 1976.

Echipa feminină de gimnastică a României s-a întors cu medalii de la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice, începând din 1976, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Los Angeles (1984), Sydney (2000) şi Atena (2004), până anul trecut când nu a avut performanţe la Campionatele Mondiale şi a ratat calificarea la Olimpiada de la Rio.

"Atunci când o componentă a echipei s-a accidentat, a început o serie de ghinioane, iar celelalte au fost afectate şi au intrat în panică. O fată s-a accidentat, iar alta a căzut de pe bârnă, iar apoi nu s-au mai putut opri greşelile", a explicat Nadia.

După ce s-a clasat doar pe locul 13 la Campionatele Mondiale 2015 de la Glasgow, unde doar primele 8 clasate au obţinut calificarea automată la JO 2016, echipa României a beneficiat de o a doua şansă, în luna aprilie a acestui an, cu ocazia concursului preolimpic de la Rio, pe care nu a reuşit însă să o fructifice.

"În cazul calificărilor de la Rio, pur si simplu nu au avut la dispoziţie fetele. Singura componentă cu experienţă a fost Ponor, însă ea nu poate face trei exerciţii la fiecare aparat", a adăugat Nadia.

"Mulţi oameni cred că aceasta este moartea gimnasticii româneşti, însă eu nu cred că este adevărat. Este doar o situaţie nefericită pentru moment", a conchis marea campioană română.

Fosta antrenoare a Nadiei Comaneci, Martha Karolyi, care se va retrage după JO 2016 din rolul de coordonator al echipei feminine a Statelor Unite, consideră că declinul gimnasticii româneşti are cauze foarte clare.

"Cred că acest lucru s-a întâmplat pentru că sistemul este rupt. Am dezvoltat un sistem în România care s-a bucurat de un succes foarte mare, continuat pentru un număr de ani, însă nu ştiu dacă (declinul) a fost din cauza vreunui conflict în cadrul organizaţiei sau dacă a existat vreo interferenţă guvernamentală. Însă, cumva, au uitat importanţa creşterii gimnastelor, pentru a fi gata pentru fiecare olimpiadă. Aşa că nu au mai avut gimnaste puternice, care să vină din urmă şi să intre în echipa olimpică", a afirmat Martha Karolyi.

Întrucât echipa României, care are în palmares trei titluri olimpice, nu este prezentă la competiţia olimpică, gimnasta Cătălina Ponor este singura speranţă a gimnasticii româneşti la o medalie, în concursul individual de la Rio.

În vârstă de 29 ani, Cătălina Ponor are în palmares trei medalii olimpice de aur, iar la Rio va fi portdrapelul delegaţiei României la ceremonia de deschidere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor