Deriva Egiptului spre integrism
La două luni de la începerea revoltei populare, care a înlăturat dictatura lui Hosni Mubarak, idealurile de libertate proclamate de mulţime în Piaţa Tahrir a capitalei încep să fie contrazise de o serie de semnale care indică, dimpotrivă, o islamizare progresivă a Egiptului, prima putere a lumii arabe, notează vineri ziarul ABC.
Ultimul semnal a venit din partea noului guvern - Consiliul Militar de Tranziţie, condus de cel care a fost ministru al apărării a lui Mubarak timp de 20 de ani, Mohamed Hussein Tantawi - a fost redeschiderea frontierei cu Fâşia Gaza, controlată de Hamas. Mâna întinsă de militarii egipteni, radicalilor palestinieni caută să întărească rolul Egiptului ca promotor al noului proces de reconciliere internă palestiniană şi, în acelaşi timp, să-şi atragă simpatiile islamului politic prin punerea pe acelaşi plan a moderaţilor din Al Fatah cu teroriştii din Hamas.
Relaţiile bune ale Consiliului Militar egiptean cu Hamas a dat semnalul de alarmă cu privire la soarta acordurilor de pace dintre Egipt şi Israel, unul din pilonii actualului 'statu quo' în Orientul Mijlociu. 'Nu cred că noul guvern de la Cairo va ajunge până acolo încât să pună în chestiune acordurile de pace: în joc se află ajutorul milionar acordat de SUA Egiptului şi turismul', a comentat general Giora Eiland, fost consilier al lui Ariel Sharon şi analist israelian.
'Flirtul' dintre militarii egipteni şi islamişti - un lucru neobişnuit în regimul anterior - are aspecte populiste într-o ţară, care dincolo de imaginea cosmopolită a capitalei Cairo, figurează printre cele cu un islamism extrem de intolerant în zonele rurale. Un studiu recent al revistei The Economist aratăt că 80 la sută din egipteni sprijină lapidarea celor care s-au făcut vinovate de adulter conform Sharia.
Cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare convocate de guvern pentru la toamnă, partidul moderat al Fraţilor Musulmani - ilegal dar tolerat în era Mubarak - rămâne favorit pentru obţinerea celui mai mare număr de mandate în viitoarea adunarea legislativă egipteană.
Gruparea islamistă Gamaa al Islamiya, responsabilă de asasinarea preşedintelui Anwar Sadat şi de atentatele de la Luxor, din 1997, care şi-a proclamat renunţarea la violenţă, şi-a anunţat la rândul său intenţia de a se prezenta la viitoarele alegeri.