Der Spiegel: Germania ia în vizor BCE. L-ar putea da în judecată pe Mario Draghi. Sau poate nu
alte articole
Cea mai respectată revistă financiară germană, Der Spiegel, a publicat un articol, intitulat “Germania ia în vizor Banca Centrală Europeană”, în care a susţinut că relaţiile dintre Germania şi BCE au ajuns la un nivel foarte scăzut.
A existat o perioadă în care cancelarul german şi şeful Băncii Centrale Europene au avut lucruri plăcute de spus unul despre celălalt. Mario Draghi a vorbit despre o “bună relaţie de muncă”, în timp ce Angela Merkel discuta despre un “acord amplu”. Draghi, a declarat Merkel, este foarte cooperant “atunci când vine vorba de competitivitatea europeană”, conform articolului publicat de Spiegel.
În prezent, totuşi, întâlnirile dintre cei mai puternici doi politicieni ai zonei euro deseori nu sunt mai diferite faţă de întâlnirea lor personală la cel mai recent summit din Bruxelles. Merkel a observat că politica banilor ieftini derulată de BCE periclitează modelul de afacere al băncilor de economii germane (Sparkassen) şi ale companiilor germane de asigurări şi pensii.
Draghi, fost angajat al Goldman Sachs, susţine că sectoarele vor trebui pur şi simplu să se adapteze, aşa cum a făcut-o şi sectorul american, mai arată Spiegel. Dar după cum se ştie, în SUA "adaptarea" a fost cu cântec.
Răcirea relaţiilor dintre Germania şi BCE a atins un nou nivel scăzut. În trecut, pe vremea mărcilor germane, europenii deseori au glumit că germanii “s-ar putea să nu creadă în Dumnezeu, dar cred în Bundesbank”. În prezent, totuşi, când vine vorba de relaţiile dintre BCE şi populaţia germană, oamenii sunt mult mai înclinaţi să discute despre “universuri paralele”.
Motivul pentru furia germană: ratele .
Şeful BCE, Mario Draghi, nu înţelege de ce întâmpină o rezistenţă atât de puternică din partea unei ţări care a profitat de pe urma monedei euro mai mult decât oricare alta. Totuşi, germanii îl învinuiesc pe Draghi pentru beneficiile minuscule în cazul conturilor de economii şi a politicilor pentru asigurări de viaţă şi pensionare. Frustrarea creşte.
Draghi a împins rata dobânzii la zero şi acum chiar cere băncilor comerciale o taxă pentru stocarea banilor lor în BCE - nebunia programului de rate negative, care ar trebui să scoată economia din recesiune, pur şi simplu. În plus, a cumpărat bond-uri în valoare de aproximativ 2 trilioane de euro de la statele din zona euro, făcând BCE unul dintre cei mai mare creditori de stat din toate timpurile.
După modelul şefilor săi de la Goldman, Draghi a declarat că ideea pompării de bani direct în economie “este un concept foarte interesant”, economiştii glumind pe jumătate că acest lucru ar putea fi pus în practică cu un elicopter care să zboare pe cuprinsul ţării pentru a arunca saci bani.
În plus, exact atunci când Draghi a lansat măsuri de "uşurare cantitativă" - de fapt o denumire pompoasă pentru tipărirea de fonduri fără acoperire, program cu care a fost înşelat şi mediul de afaceri american, fără foloase concrete - nici măcar cancelarul nu este pregătit să se opună în mod deschis fostului angajat al Goldman.
Merkel a criticat chiar politica lui Draghi de a impune o dobândă de 0%, dar are reţineri să impună în public lucruri pe care nu le-ar putea forţa pe gâtul celor de la BCE, având conexiunile de la Goldman. Totuşi, ea este convinsă de faptul că Draghi trebuie să acorde o mai mare importanţă temerilor germanilor, astfel că tot ce-i rămâne este să recurgă la conversaţii telefonice şi întâlniri cu uşile închise pentru a-şi prezenta cazul.
Ministrul german al economiei Sigmar Gabriel, care este de asemenea şeful partidului SPD şi vicecancelar, s-a abţinut de asemenea să îl critice în public pe Draghi. În schimb, el susţine că “lipsa de acţiune din partea şefilor europeni de guvern” a transformat BCE într-un tip de “guvern economic fals”. Dar cea mai recentă decizie a lui Draghi de a ieftini şi mai mult banii din zona euro a fost puternic criticată de Ministerul german al Economiei. “[Decizia] periclitează încrederea tuturor celor care lucrează din greu pentru a crea un grad mic de prosperitate sau pentru a pune bani deoparte pentru pensie”, a susţinut un oficial din cadrul ministerului. “Banii ieftini nu au ajutat economia să îşi revină”.
Există totuşi o persoană care nu se teme să îl ofenseze pe şeful BCE: ministrul german al finanţelor Wolfgang Schäuble.
În urmă cu câteva săptămâni, Schäuble l-a avertizat pe şeful BCE că politicile sale monetare ultra-libere ar putea “provoca în cele din urmă un dezastru”. Faptul că Schäuble a declarat lucruri este deja surprinzător, asemenea cuvintelor pe care le-a ales. Din respect pentru independenţa BCE, miniştrii de finanţe tind să nu comenteze deciziile luate de banca centrală.
Deocamdată însă, Draghi are linişte. La câteva ore după publicarea articolului revistei Der Spiegel, Reuters a citat ministerul german al finanţelor, care “a negat că ar lua în considerare adoptarea unor măsuri legale dacă Banca Centrală Europeană va recurge la injectarea de bani în economie, o formă extremă de uşurare monetară”.