Dodon: Iniţiativele sociale vor compensa preţul la călătoriile interurbane / Slusari: Abordarea este greşită şi cinică

Plăţile sociale se majorează pentru cetăţenii R. Moldova care trăiesc la limita de subzistenţă, nu pentru ca banii primiţi să ajungă imediat în buzunarele unor prestatori de servicii, afirmă Alexandr Slusari.
Alexandr Slusari, deputat blocul ACUM, Platforma DA
Alexandr Slusari, deputat blocul ACUM, Platforma DA (parlament.md)

În contextul majorării tarifelor la cursele interurbane, preşedintele Igor Dodon a declarat că „prin iniţiativele sociale, care urmează, se va compensa indirect şi această majorare de tarife în primul rând pentru păturile social-vulnerabile”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru portalul Tribuna.

În context, deputatul Platformei DA Alexandr Slusari menţionează, într-o postare pe Facebook, că „acest preşedinte degrabă se va dezobişnui în genere să spună măcar ceva adevărat”.

”Dodon zice că transportatorii şi-au asumat în contextul majorării tarifelor angajamente de sporire a confortului în transport”, notează parlamentarul, atenţionând că potrivit ordinului din 27 decembrie 2019 al Agenţiei Naţionale Transport Auto, au fost ridicate cu 25 % tarifele pentru asigurarea aşa-zisului confort de categoria II, care prevede că autobuzele/autocarele sunt confortabile şi fără aerul condiţionat, încălzire, cotiere, storuri/perdele parasolare, portbagaj separat de salonul vehiculului.

Iar dacă pasagerii doresc toate condiţiile de confort enumerate, atunci ar trebui să plătească în foarte scurt timp cu 45 % mai mult.

„Tot el insistă că toate scumpirile tarifelor vor fi compensate prin iniţiativele sociale, votate recent. Strigător la cer câtă minciună şi cinism se conţine în această frază! Lovitura principală după creşterea tarifelor au primit-o pensionarii, îndeosebi cei cu dizabilităţi, şi studenţii, segmente sociale, care frecvent circulă la medici sau la universităţi”, a adăugat politicianul.

Acesta precizează că pensiile vor fi indexate tocmai în aprilie şi maximum cu 10 %, dar tarifele au crescut deja cu 25 % şi vor mai creşte cumulativ cu 45 %. Bursele studenţilor nu au fost majorate deloc iar asemenea abordare „este una greşită şi cinică”.

În opinia deputatului, plăţile sociale se majorează pentru unele categorii de populaţie, care trăiesc la limita de subzistenţă, nu pentru ca banii primiţi suplimentar de ei să ajungă imediat în buzunarele unor prestatori de servicii sau întreprinderilor de alt tip.

„Situaţia privind majorarea tarifelor încă odată a demonstrat cu lux de amănunte cât de social este Guvernul lui Dodon şi cât de tare acesta ţine la nevoile celor mai săraci oameni”, a conchis Alexandr Slusari.

Potrivit unei decizii a autorităţilor socialiste de la Chişinău, începând cu 1 ianuarie 2020, pentru călătoriile interurbane cetăţenii plătesc cu 12 bani mai mult pentru un kilometru, iar în cazul unităţilor de transport moderne, tariful a fost majorat cu 22 de bani per kilometru.

”În timp ce Igor Dodon şi Preşedinţia cheltuie câte o sută de mii de lei pe zi dar şi zeci de mii de euro din bugetul de stat pe călătorii în Japonia cu familia lărgită, pensionarii din Moldova de sărbători au primit un cadou urât – scumpirea călătoriilor, fără niciun ajutor sau compensaţie din partea statului”, au atenţionat anterior şi deputaţii PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe