Deputaţii olandezi dezbat raportul României din cadrul MCV privind reforma în justiţie şi combaterea corupţiei
alte articole
Deputaţii olandezi dezbat, joi, rapoartele intermediare elaborate de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), instituit la aderarea României şi a Bulgariei la UE pentru a monitoriza reformele în justiţie şi eforturile de combatere a corupţiei. De poziţia Olandei, în aceste două dosare, depinde aderarea României şi a Bulgariei, la Spaţiul Schengen.
Potrivit RFI, rapoartele date publicităţii de Comisia Europeană, la 8 februarie, au fost analizate deja de Guvernul de la Haga, care le-a trimis Parlamentului, la începutul săptămânii. Comisia Afacerilor Europene din Parlamentul olandez le studiază joi pentru a vedea dacă România şi Bulgaria au făcut suficiente progrese.
Rezultatul dezbaterii va fi trimis înapoi, Guvernului, pentru ca acesta să-şi facă cunoscută poziţia oficială, în data de 28 februarie.
Olanda spune că are nevoie de două rapoarte pozitive consecutive, ale Comisiei Europene, pentru a-şi da acordul pentru intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.
Într-o reacţie preliminară, avută săptămâna trecută, ministrul olandez al afacerilor europene, Ben Knapen, era de părere că progrese au fost făcute mai ales în România. El sublinia, însă, că Bruxelles-ul constată, mai departe, probleme de fraudă în domeniul achiziţiilor publice. Knapen repetă că se aşteaptă, într-adevăr, două rapoarte pozitive consecutive şi că vom vedea, în vară, dacă acesta va fi cazul.
Haga este singura capitală din Spaţiul Schengen, care se opune aderării române şi bulgare, iar motivele invocate nu fac parte din criteriile de aderare la spaţiul liberei circulaţii.
Următorul raport al Comisiei Europene este aşteptat pentru luna iulie. Viitorul raport va fi politic şi tehnic şi va face bilanţul, la cinci ani de monitorizare a României şi a Bulgariei.