Delegaţia română în PPE cere Comisiei reacţie rapidă în privinţa site-ul olandez antiimigraţie
Delegaţia română în PPE condamnă apelul discriminatoriu al Partidului Libertăţii din Olanda îndreptat împotriva cetăţenilor din Europa Centrala şi de Est şi cere Comisiei reacţie rapidă despre site-ul antiimigraţie.
„Acest demers crează un precedent grav în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni. Am cerut Comisiei Europene o reacţie rapidă şi pe măsura gravităţii acestei acţiuni care instigă la discriminare şi xenofobie. Am trimis o întrebare scrisă Comisiei Europene referitoare la măsurile pe care intenţionează să le ia. Am propus totodată introducerea pe ordinea de zi a Parlamentului European a unei declaraţii a Comisiei urmată de o dezbatere pe acest subiect. Guvernul olandez trebuie să îşi asume cât de curând responsabilitatea cu privire la aceste derapaje. Olanda este unul din locurile în care s-a născut cultura toleranţei. Aşteptăm ca autorităţile să sancţioneze abrupt astfel de ieşiri specifice populismului politic de extremă dreaptă", se arată într-un comunicat al delegaţiei.
Potrivit eurodeputaţilor români din grupul popular, Olanda recidivează în poziţii non-europene nerespectându-şi propriile angajamente. "Opoziţia la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu are nicio bază juridică în conformitate cu legislaţia europeană. Stigmatizarea popoarelor este inacceptabilă. Olanda este primul investitor în România obţinand profit din activităţile economice din ţara noastră. Având în vedere că Olanda a prelungit restricţiile pe piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari credem că guvernul olandez înţelege circulaţia liberă a forţei de muncă în Europa ca un proces într-un singur sens, de la ei către ceilalţi”, mai transmit românii din PPE.
Incitarea la violenţă şi discriminarea sunt reglementate la nivel naţional, iar cetăţenii care se simt discriminaţi se pot adresa CEDO, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al comisarului Viviane Reding, întrebat de o eventuală sancţionare a Olandei de către CE pentru site-ul antiimigraţie.
"Dacă un cetăţean se simte discriminat primul lucru pe care trebuie să-l facă e să depună o plângere la autorităţile naţionale. Dacă persoana nu este mulţumită de decizia acestora, există un al doilea nivel, la Strasbourg. După cum ştiţi există Consiliul Europei, care nu este o instituţie a UE, dar care are sarcina de a veghea la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv discriminarea. Dacă o persoană consideră că a epuizat toate posibilităţile existente la nivel naţional se poate adresa la Strasbourg. Şi asta se întâmplă tot timpul (...) Sunt sute de cazuri la CEDO", a precizat Matthew Newman, purtător de cuvânt al comisarului pentru justiţie, Viviane Reding, în cadrul briefingului de marţi.
El a adăugat că Executivul european nu poate fi "jandarmul general" în ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale.
Site-ul controversat, lansat miercuri de partidul antiimigraţie PVV condus de Geert Wilders, le cere oamenilor să reclame problemele cauzate de cetăţenii din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte criminalitatea, alcoolismul, drogurile, depozitarea gunoiului şi prostituţia. "Aveţi probleme cu oamenii din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut slujba din cauza unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", proclamă website-ul. Pagina web este ilustrată cu titluri din ziare precum "N-ar fi mai bine dacă v-aţi întoarce?" sau "Est-europenii generează tot mai multă criminalitate".
Premierul olandez, Mark Rutte, a refuzat luni să comenteze lansarea site-ului, spunând că nu are nicio legătură cu guvernul. Totuşi, presiunea politică, inclusiv internă, se intensifică asupra premierului, pentru a se distanţa de site.
PVV susţine cabinetul minoritar din Olanda pentru impunerea iniţiativelor economice, în schimbul unor legi mai dure privind imigraţia.