Deputaţii jurişti au încheiat dezbaterile la proiectul de revizuire a Constituţiei

Camera Deputaţilor. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Epoch Times România
11.04.2012

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a finalizat marţi seară dezbaterile pe proiectul de modificare a Constituţiei.

"În cursul serii am finalizat dezbaterile Comisiei juridice pe proiectul privind revizuirea Constituţiei. Au rămas câteva chestiuni punctuale care sunt mai mult de nuanţă, nu de fond, urmând ca raportul să meargă la votul final proxim care va fi în Camera Deputaţilor, din câte am înţeles pe data de 24 aprilie", a declarat preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda.

Buda a subliniat că proiectul de revizuire a Constituţiei a păstrat linia dată de iniţiatori vizavi de ceea ce înseamnă armonizarea funcţionării instituţiilor statului sub aspectul cooperării între acestea şi pe ceea ce înseamnă mecanismul de autocontrol al instituţiilor.

Întrebat dacă are convingerea că raportul comisiei privind revizuirea Constituţiei va trece de votul final al Camerei Deputaţilor, Buda şi-a exprimat speranţa că parlamentarii Opoziţiei "se vor trezi şi nu vor ignora voinţa românilor pe ceea ce înseamnă Parlament unicameral şi ceea ce înseamnă reducerea numărului de parlamentari la 300".

"Vreau să cred că până în ceasul al treisprezecelea în maturitatea politică a colegilor de la PSD şi de la PNL şi că se vor prezenta şi vor vota acest proiect, urmând ca el să meargă la Senat. La Senat se va discuta în Comisia juridică şi apoi în plen şi mai apoi, în ipoteza în care există texte în divergenţă între Cameră şi Senat, să se formeze acea comisie de mediere care să discute textele acestea", a mai spus preşedintele Comisie juridice.

Buda a menţionat între aceste texte pe cel referitor la imunitatea parlamentară şi pe cel privind răspunderea magistraţilor.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, de principiu, marţi, la dezbaterile privind revizuirea Constituţiei, modificarea articolului 146 litera h, astfel încât avizul Curţii Constituţionale în privinţa propunerii de suspendare a preşedintelui României să fie obligatoriu şi nu consultativ ca până acum.

Noua formă a articolului respectiv va fi: Curtea Constituţională dă aviz obligatoriu pentru propunerea de suspendare a preşedintelui.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, deputaţii jurişti au decis şi că hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii să se ia prin vot deschis şi nu secret ca până acum.

Totodată, s-a introdus şi un articol nou care prevede ca deficitul să fie de maximum 3% din PIB şi datoria publică de maximum 60% din PIB.

Printre cele mai importante modificări la Constituţie adoptate de principiu în Comisia juridică a Camerei se mai numără: introducerea formei de Parlament unicameral cu 300 de parlamentari şi reducerea vârstei legale pentru a fi ales în Parlament de la 23 la 18 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor