Deputat PSRM: Noi dorim ca primarul să fie al nostru. Ar fi bine să-şi dea demisia Chirtoacă
alte articole
După reţinerea primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, la 25 mai, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a afirmat că presiunile asupra fracţiunii pe care o conduce, şi al cărei membru este şi Chirtoacă, ar veni din partea Moscovei prin intermediul lui Dodon. Mai mult decât atât, şi în cadrul conferinţei de presă organizate după reţinerea lui Chirtoacă, şi în cadrul emisiunii În profunzime de la protv a ezitat să pronunţe numele lui Plahotniuc, cel despre care cei mai mulţi comentatori politici au specificat că ar fi unul dintre cei care s-ar afla în spatele reţinerii primarului municipiului Chişinău.
„Toate atacurile asupra PL s-au început de când a devenit Dodon preşedinte. Moscova a luat decizia ca primarul să fie reţinut. Acum o să vedem cine doreşte să-i ocupe locul lui Dorin Chirtoacă", a declarat Mihai Ghimpu pentru Protv, precizând că „nu nu pot să spun nici da şi nici nu”, atunci când a fost întrebat direct dacă Vlad Plahotniuc ar avea vreo legătură cu reţinerea nepotului său. „Cine a dat comanda? Eu nu pot să vă spun, deoarece sunt mai mulţi implicaţi. Pe Plahotniuc nu l-am văzut cu cuţitul în mână, dar PD e cel mai puternic partid, însă nu pot să vă spun nimic, eu probe nu am. Are omul ăsta şi bune şi rele, dar nu-i icoană", a adăugat liderul liberal, făcând referire la Plahotniuc.
În replică, membrul Partidului Socialiştilor, Vladimir Ţurcanu a menţionat că Mihai Ghimpu nu ar fi pronunţat numele lui Vlad Plahotniuc din frică să nu-şi strice relaţiile cu cei care în realitate „l-au presat şi au dat comanda”, neputând să spună altceva decât faptul că Moscova, prin intermediul socialiştilor, ar fi dat comanda de arestare a primarului.
„Domnul Candu, de fapt, a făcut o concluzie şi a răspuns la toate întrebările. El a spus că, astăzi, ei (majoritatea parlamentară - n.r.) nu au nevoie de voturile liberalilor, punct. Iată de ce, organele de drept trebuie să-şi facă meseria, demult a trebuit. Întrebarea este de ce nu au făcut-o mai devreme? Pentru că au avut nevoie de voturi. Dar după ce majoritatea s-a acumulat, gata, mâinile organelor de drept sunt dezlegate şi ei deja se ocupă cu treaba lor”, a specificat Ţurcanu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Amintind despre referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă, pe care intenţionează să-l organizeze socialiştii, politicianul a ţinut să specifice faptul că primarul ar fi bine să depună cererea de demisie, astfel devenind posibilă alegerea primarului mai devreme. „Dacă nu, mergem pe calea referendumului, în cadrul căruia primarul va fi demis, sută la sută, şi vor fi alegeri anticipate ale primarului. Dar juridic, acum, pârghiile se află în mâinile consiliului”, consideră deputatul PSRM.
„Conducerea capitalei, exact ca şi puterea în republică, evident că trebuie să fie scopul oricărui partid politic. În cazul dat, PSRM nu ascunde şi nu face mare secret din aceasta. Evident că noi dorim ca primarul să fie al nostru în municipiu. Noi considerăm că programul echipei, componenţa, principiile pe care se bazează activitatea partidului sunt lucrurile necesare pentru ca să fie făcută o regulă în capitală. De aceea, evident că mai departe noi vom opta pentru asta. Când o să reuşim? Toamna? Iarna? Asta este altă problemă, dar este sigur că vom reuşi. Eu sunt sigur că majoritatea absolută a oamenilor înţelege foarte bine că aşa şi o să fie”, a conchis Ţurcanu.
Amintim că primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost reţinut de CNA pentru 72 ore în dosarul parcărilor cu plată, fiind bănuit de trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, iar ulterior a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei Nistor Grozavu, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM gmbh fără avizul Consiliului municipal ceea ce nu corespunde legii.