Depresia este pe cale de a deveni cea mai răspândită boală la nivel global până în 2030

Sub masca acestui răspuns simplu ar putea fi ascuns vidul depresiei, "mă simt abătut, singur, absolut fără speranţă." Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că 350 milioane de oameni la nivel global suferă de depresie, iar numărul este în creştere.
Fatima Usman, nomadă, Africa de Nord, suferă de depresie în tabăra Woudi Desert, Niger (Pius Utomi Ekpei / AFP / Getty Images)
Kremena Krumova
18.10.2012

"Ce faci?"

"Bine."


Sub masca acestui răspuns simplu ar putea fi ascuns vidul depresiei, "mă simt abătut, singur, absolut fără speranţă." Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că 350 milioane de oameni la nivel global suferă de depresie, iar numărul este în creştere.

OMS prezice că depresia va deveni cea mai răspândită boală la nivel mondial până în 2030, depăşind bolile de inimă şi cancerul. Se anticipează că aceasta va ocupa locul 2 în anul 2020. Povara globală a bolii este măsurată prin numărul de ani de viaţă pierduţi din cauza afecţiunii. "Anii de viaţă pierduţi" includ atât anii trăiţi într-o stare de sănătate precară cât şi anii pierduţi din cauza decesului prematur.

"Acesta este momentul de cotitură pentru o problemă pentru care cele mai multe naţiuni nu sunt pregătite, cu excepţia cazului în care încearcă să facă ceva în legătură cu ea", a spus dr. Elizabeth Carll, preşedinte al Comitetului pentru Sănătate Mintală din cadrul Naţiunilor Unite, în timpul unei discuţii a comitetului la ONU, în New York, pe 10 octombrie. Evenimentul a comemorat Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale.

După cum a susţinut şi Carll, multe naţiuni sunt nepregătite să abordeze această problemă tot mai mare. Mai puţin de 50 la sută din persoanele afectate de depresie în întreaga lume (în unele ţări mai puţin de 10 la sută) primesc tratament, potrivit OMS. Astfel de oameni sunt deseori stigmatizaţi şi discriminaţi.

Principalele cauze ale depresiei includ sărăcia, lipsa de adăpost, infracţiunile, violenţa (mai ales violenţa în familie), războiul, degradarea mediului şi dezastrele, vulnerabilitatea economică, şomajul şi lipsa de educaţie. OMS a declarat că recesiunea economică globală este un factor care contribuie la depresia crescută.

Simptomele depresiei includ lipsă de energie, tristeţe, pierderea interesului sau a plăcerii, sentimente de vinovăţie sau subestimare, somn agitat, lipsă de poftă de mâncare şi lipsă de concentrare.

Depresia se află în prezent printre primele 10 cauze principale la nivel global pentru anii petrecuţi într-o stare precară de sănătate.

Dar cel mai tragic este faptul că depresia poate duce la sinucidere. Aproape 1 milion de oameni se sinucid în fiecare an, 86 la sută provenind din ţări cu venituri mici şi medii.

Sinuciderea este printre primele trei cauze de deces pentru persoanele sub vârsta de 25 de ani. Depresia este unul din cei mai importanţi factori de risc pentru suicid, în special în rândul adolescenţilor şi femeilor aflate la o vârstă reproductivă.

Adunarea Mondială a Sănătăţii a adoptat în luna mai a acestui an o rezoluţie în care face apel pentru un răspuns global la tulburările mentale existente la nivel naţional. Aceasta include o creştere a educaţiei, protejarea drepturilor omului pentru persoanele care suferă de depresie şi integrarea unor politici de sănătate mintală în sistemul general de îngrijire medicală.

La adunarea din 10 octombrie, Dr. Jacob Kumaresan, directorul executiv al biroului OMS din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, a subliniat ce rol poate juca societatea civilă în combaterea răspândirii bolilor mintale.

"Avem toate cunoştinţele, dar trebuie să fie traduse în ceva simplu, pentru ca oamenii să înţeleagă că ei, împreună cu ceilalţi, pot schimba situaţia", a spus Kumaresan.

Experţii comitetului au declarat că recunoaşterea legăturii inseparabile dintre sănătatea mintală şi cea fizică ar putea fi cheia în învingerea bolii.

Terrie Williams, avocat pentru persoanele care suferă de depresie şi asistentă socială instruită, scrie în cartea ei "Durerea neagră: doar pare că nu doare", că depresia nu afectează pe toată lumea în acelaşi mod.

"Nu toţi oamenii experimentează aceleaşi simptome, dar există unele semnele care sunt foarte frecvente. Dacă îţi dai seama că tu, sau cineva apropiat de tine, a experimentat unele dintre aceste simptome, nu le ignora. Dă glas sentimentelor tale şi ia atitudine. Nimeni nu ar trebui să se simtă în acest fel. "

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor