Dumitru Alaiba: Starea presei libere în Moldova se degradează an de an prin concentrare şi control politic
alte articole
Chiar dacă nu este jurnalist, Dumitru Alaiba, coordonatorul de programe al Centrului pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova, a participat la Marşul Solidarităţii Presei de la Chişinău, motivându-şi prezenţa prin faptul că munca sa şi modul în care încearcă să sensibilizeze oamenii prin proiecte depinde foarte mult de libertatea presei.
Mai mult decât atât, acesta a punctat că, de fapt, că cetăţenii depind foarte mult de felul în care sunt reflectate evenimentele, realitatea şi implicit subiectele pe care le urmăresc şi le promovează.
”Vrem ca subiectele de interes public să fie reflectate corespunzător, or ceea ce vedem în Republica Moldova, fapt confirmat prin sondaje şi ratinguri internaţionale, este că această problemă se degradează an de an, prin concentrare şi prin controlul politic al unei bune părţi din mass media. Suntem aici pentru a ne arăta solidaritatea cu jurnaliştii în general, pentru că cei care promovează agende politice sunt PR-manageri, nu jurnalişti”, a declarat Alaiba pentru Epoch Times România.
Decizia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, de a nu ieşi în faţa jurnaliştilor prezenţi la Marş, a fost considerată de către coordonatorul de programe CPR Moldova drept o încercare gravă de negare a realităţii.
”Preşedintele Parlamentului împreună cu reprezentanţii vizibili ai guvernării sunt într-o şatre gravă de negare a realităţii. Acest gest de a nu veni în faţa celor care protestează nu este nimic altceva decât refuzul de a accepta realitatea, or oamenii protestează dintr-un anumit motiv, iar tu ca şi guvernare şi om care vrei să reprezinţi democraţia trebuie să înfrunţi motivul care îi face pe oameni să protesteze, chiar dacă ar fi vorba şi de doi oameni”, a adăugat Dumitru Alaiba.