Delta din mijlocul Bucureştiului: Lacul Văcăreşti

Lacul Văcăreşti, o construcţie sistematizată în perioada lui Nicolae Ceauşescu şi neglijată apoi de autorităţi, s-a transformat într-o insulă de linişte, unde trăiesc fericite specii rare de păsări şi animale. Potrivit unui reportaj protv, în acest loc superb au fost observate aproximativ 90 de specii de păsări, multe dintre ele protejate în Europa. Specialiştii spun că păsările au migrat pentru că au găsit adevărate resurse de hrană, căci aici s-a format un întreg ecosistem.

Zona ocupă aproximativ 180 de hectare, în sectorul 4. Lacul Văcăreşti, delta din mijlocul Bucureştiului, se află între Sun Plaza, hotelul Rin şi blocurile turn Amita gardens.  Întreaga zonă e în litigiu între Ministerul Mediului şi o firmă privată care în ianuarie 2003 a primit în concesiune terenul pentru 49 de ani, ca să ridice o bază sportivă. Câteva asociaţii militează ca acest loc să devină rezervaţie naturală.

Primarul Sorin Oprescu intenţiona să amenajeze un lac în zona despre care se spune că ar fi Delta Capitalei, însă în privinţa ecosistemului de acolo nu se pot pronunţa decât specialiştii. "Eu voiam să fac acolo un lac, dar pământurile sunt ale Ministerului Mediului. Să întrebaţi la Ministerul Mediului. Cred că doamna ministru ar putea şti deja. Cred că nu stă pe gânduri când are de luat o hotărâre", a spus Oprescu, în opinia căruia ar fi mai bine ca în zonă să fie o deltă decât o mlaştină.

Fostul comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, declara, în mai 2011, că Lacul Văcăreşti nu va putea fi folosit pentru dezvoltări imobiliare, iar lucrările de amenajare a acestuia ar trebui să fie finalizate, întrucât lacul poate avea efecte benefice majore pentru mediu. "Lacul nu mai poate fi folosit pentru construcţii. Fundul lacului este o mlaştină", a afirmat şeful de atunci al Gărzii Naţionale de Mediu.