Ministerul Sănătăţii implementeză un program de reducere a sării din alimente

Ministerul Sănătăţii implementează un program pe cinci ani pentru reducerea sării din alimente, a declarat joi prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, în conferinţa de presă prilejuită de campania naţională "Viteza ucide ... nu numai în trafic! Controlează-ţi tensiunea arterială!".

 

Politica de reducere a sării din alimente este la nivelul tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, a spus Adrian Streinu-Cercel.

Prof. dr.Maria Dorobanţu, preşedinte al Societăţii Române de Hipertensiune, a evidenţiat că aproape jumătate dintre români suferă de hipertensiune arterială, că patru din zece români adulţi au hipertensiune arterială şi care dacă nu este tratată duce la complicaţii serioase pe creier, vase periferice, rinichi.

"Campania naţională "Viteza ucide...Nu numai in trafic! Controlează-ţi tensiunea arterială!" este adresată publicului larg, pentru că degeaba doctorii ştiu cum să trateze hipertensiunea, dacă pacientul nu se lasă tratat. Publicul larg trebuie să înţeleagă importanţa bolii, unui tratament de lungă durată şi în felul acesta să participe la bunul mers al evoluţiei sale", a declarat prof.dr. Maria Dorobanţu.

La rândul său, prof. dr. Ion Bruckner, de la Clinica de Medicină Internă a Spitalului Colţea, a subliniat că un studiu efectuat în urmă şapte ani evidenţiază că peste 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială şi doar 44% din persoanele hipertensive ştiu că au această afecţiune.

În plus, procentul pacienţilor care sunt trataţi în mod constatat de hipertensiune este de 39% şi dintre aceştia doar 20% au valorile tensiunii arteriale la normal.

Prof.dr. Ion Bruckner a reliefat importanţa controlului şi a urmăririi pacienţilor, dar şi a tratamentului corect.

"Această campanie este utilă pentru că hipertensiunea arterială afectează şi inima şi creierul şi în final pot duce la deces. România se află pe locul IV în ceea ce priveşte mortalitatea cardiovasculară şi la bărbaţi şi la femei. Între factorii care duc la acest lucru se află fumatul, alimentaţia nesănătoasă şi lipsa de exerciţiu", a arătat prof. dr. Bruckner.

La rândul său, Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, a punctat că populaţia trebuie să conştientizeze pericolele hipertensiunii arteriale şi această campanie încurajează cât mai mulţi bucureşteni să vină să-şi testeze tensiunea arterială.

El a mai spus că la nivelul elevilor din Capitală s-a constatat o creştere a obezităţii destul de alarmantă şi trebuie luate măsuri de educaţie în şcoli în acest sens.

"Ne-am luat angajamentul să devenim mai agresivi în ceea ce priveşte educaţia pentru sănătate în mod special obezitate, scolioză, tulburări de vedere şi cariile dentare", a spus Marius Sava.

Campania de testări gratuite a hipertensiunii arteriale care s-a desfăşurat pe 17 mai în Bucureşti va fi urmată de o alta la Iaşi în perioada 23-24 iunie, cu prilejul primei Conferinţe internaţionale a Societăţii Române de Hipertensiune.

Campania Măsurării tensiunii s-a desfăşurat cu sprijinul Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.

Cu acest prilej a fost prezent şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care a apreciat această iniţiativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne