Delegatul SUA pentru Coreea de Nord, preferat pentru funcţia de ambasador în Rusia

Reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun (Ed Jones-Pool/Getty Images)
Andrei Popescu
13.08.2019

Reprezentantul special american pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, este alegerea probabilă a preşedintelui Donald Trump pentru postul de ambasador al Statelor Unite în Rusia, au susţinut Vox News şi Reuters, citând surse din interiorul Casei Albe familiare cu probleme, potrivit RFE/RL.

Actual ambasador este fostul guvernator al statului Utah, Jon Huntsman, care va pleca din Moscova în 3 octombrie, aparent pentru a candida din nou la funcţia de guvernator.

Huntsman a deţinut portofoliul de ambasador în Rusia începând cu octombrie 2017.

Biegun este cunoscut ca expert pe spaţiul Rusia şi a făcut parte din Consiliul de Securitate Naţională al fostului preşedinte american George W. Bush, ridicându-se la rangul de consilier pe probleme de securitate naţională în Congresul SUA.

Biegun nu a comentat despre raportul celor de la Vox News, primul publicat pe această temă, iar Departamentul de Stat american a declarat pentru Reuters că nu are niciun anunţ “administrativ” de făcut.

În calitate de reprezentant special al SUA pentru Coreea de Nord, Biegun a încercat să reseteze negocierile privind denuclearizarea statului comunist izolat după ce Trump s-a întâlnit cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, în luna iunie, când cei doi au convenit să înceapă discuţii la nivel de lucru.

Dacă va fi numit, Biegun va trebui să fie confirmat de Senatul SUA.

Tensiuni

Relaţiile ruso-americane se află într-o perioadă de tensiuni ce a început în 2014, când Moscova a invadat şi ulterior a anexat peninsula ucraineană Crimeea, lucru care a dus la sancţionarea Rusiei.

Agenţiile americane de informaţii au concluzionat că Rusia a interferat cu alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi că va proceda la fel şi în 2020. Cu toate acestea, raportul final al fostului procuror special american Robert Mueller nu a putut prezenta dovezi concludente privind potenţiala colaborare dintre Kremlin şi campania lui Donald Trump care să fi înclinat rezultatul alegerilor în favoarea acestuia – acuzaţii respinse atât de preşedintele Trump cât şi de Moscova.

Tensiunile din 2014 s-au accentuat în ciuda unei relaxări a politicii SUA faţă de Rusia, mai ales în ultimele luni, Moscova începând să acze SUA de încurajarea protestelor declanşate de refuzul autorităţii electorale de a permite liderilor opoziţiei să candideze la alegerile locale din Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor