Coreea de Nord lansează două “proiectile” în mare

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Valeri Sharifulin/TASS/Getty Images)

Phenianul a lansat marţi dimineaţă două proiectile neidentificate în mare, a declarat Statul Major al Armatei sud-coreene. Proiectilele aparent au fost lansate din provincia Hwanghae de pe coasta vestică a Coreei de Nord, au zburat deasupra teritoriului ţării şi au aterizat în apele din largul coastei sale estice, potrivit Deutsche Welle.

Lansările au avut loc în contextul în care Coreea de Nord a publicat o declaraţie de denunţare a exerciţiului militar comun americano-sud-coreean care a început luni, afirmând că manevrele reprezintă o “încălcare flagrantă” a eforturilor de pace din Peninsula Coreeană şi reflectă lipsa de “voinţă politică” pentru îmbunătăţirea relaţiilor.

Dacă se confirmă că proiectilele au fost rachete cu rază scurtă, aceasta ar fi a patra rundă de testări de rachete desfăşurate de Coreea de Nord în mai puţin de două săptămâni.

“Autorităţile sud-coreene şi americane din domeniul informaţiilor consideră că aceste rachete cu rază scurtă prezintă trăsături de zbor similare cu rachetele balistice testate de Coreea de Nord în 25 iulie”, a afirmat armata sud-coreeană.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump au convenit în cadrul unei întâlniri neprevăzute în 30 iunie, în Zona Demilitarizată ce separă cele două Corei, să reia negocierile privind dezarmarea Coreei de Nord. Totuşi, până acum nu a început niciun dialog la nivel de lucru.

Rachete nord-coreene “standard”

Trump a încercat să minimalizeze ultimele teste de rachete, subliniind că ele nu încalcă niciun acord încheiat de el cu Kim.

“Nu am nicio problemă”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă după ce Coreea de Nord a testat rachete săptămâna trecută. “Vom vedea ce se întâmplă, însă rachetele cu rază scurtă sunt foarte standard”.

Marţi, Departamentul american al Apărării a susţinut că va continua să monitorizeze situaţia, consultându-se cu Japonia şi Coreea de Sud.

Ministerul japonez al Apărării a declarat marţi că nu consideră că există o ameninţare iminentă la adresa securităţii Japoniei. În 2017, în timpul apogeului tensiunilor, Coreea de Nord a efectuat câteva teste cu rachete balistice care au zburat deasupra teritoriului japonez.

Phenianul condamnă exerciţiul militar

Într-o declaraţie publicată marţi de agenţia oficială de ştiri a Coreei de Nord, KCNA, statul comunist izolat a susţinut că este dedicat reluării dialogului cu SUA privind denuclearizarea, însă a ameninţat că nu va mai participa la negocieri în cazul în care americanii şi sud-coreenii “continuă mişcările militare ostile”.

Coreea de Nord a criticat deseori exerciţiile militare americano-sud-coreene, pe care le consideră o pregătire pentru o invazie a teritoriului său. Săptămâna trecută, Phenianul a avertizat că discuţiile nucleare suplimentare ar putea fi subminate dacă Seulul şi Washingtonul vor avansa cu exerciţiul lor militar comun.

Germania, Franţa şi Marea Britanie au condamnat Coreea de Nord pentru încălcarea sancţiunilor ONU prin seria recentă de teste de rachete balistice şi au cerut Phenianului să se implice în “negocieri semnificative” cu SUA pentru denuclearizare.

Prin sancţiunile ONU, Coreei de Nord i se interzice să folosească rachete balistice. Potrivit unui acord cu SUA, Phenianul trebuie să pună capăt desfăşurării testelor nucleare şi rachetelor balistice intercontinentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe