Delegaţie a Comisiei de la Veneţia, în vizită la Chişinău. PLDM şi PL: Legislaţia electorală modificată ilegal

Reprezentanţi ai opoziţiei parlamentare din PL şi PLDM au informat experţii că modificarea sistemului electoral din R. Moldova a avut loc cu grave încălcări şi în condiţii absolut netransparente.
Experţi ai Comisiei de la Veneţia, OSCE/ODIHR în vizită la Chişinău (parlament.md)
Ştefan Sârbu
29.01.2018

O delegaţie comună a Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR, se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 28-30 ianuarie.

În cadrul primei întâlniri cu preşedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, experţii s-au arătat interesaţi de criteriile şi modul de constituire a circumscripţiilor, de mecanismele care asigură caracterul incluziv al viitoarelor alegeri, precum şi de alte aspecte tehnice de organizare a scrutinelor conform noilor prevederi legale.

La rândul său, Andrian Candu a asigurat reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR că actualul cadru legislativ naţional ar crea toate condiţiile pentru organizarea şi desfăşurarea unor alegeri libere, corecte şi democratice.

Membrii delegaţiei comune a Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR au avut luni, 29 ianuarie, întrevederi şi cu membrii fracţiunilor parlamentare.

Astfel, reprezentanţi ai opoziţiei parlamentare din PL şi PLDM, în cadrul discuţiilor au informat experţii că modificarea sistemului electoral din R. Moldova a avut loc în urma unei înţelegeri dintre PD şi PSRM cu grave încălcări şi în condiţii absolut netransparente, iar circumscripţiile electorale au fost create de o comisie din care au făcut parte doar cei de la guvernare.

Deputatul PLDM Iurie Ţap susţine că a evidenţiat contextul politic al modificărilor legii, aducând reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia exemplul blocării reformei privind descentralizarea, care ar fi una crucială. ”Am statuat dependenţa bugetelor locale de cel central. Când a fost modificat bugetul, au fost alocate 100 de milioane pentru autorităţile docile PD. Acest context va fi folosit pentru a frauda indirect alegerile parlamentare. Am invocat şi aspectul că nu am fost prezenţi în comisia care a creat circumscripţiile.”

”Am atras atenţia Comisiei de la Veneţia despre faptul că noul sistem electoral încalcă mai multe principii constituţionale, printre care principiul egalităţii votului. Dacă acest principiu se va materializa, în Parlament vor ajunge deputaţi care vor avea un număr de voturi diferite. Am invocat şi criteriul constituirii circumscripţiilor, care a fost arbitrar”, a declarat deputatul PL Ion Apostol, după întâlnirea cu experţii.

Menţionăm că vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneţia şi OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislaţia electorală modificată, care urmează să fie prezentat pe 16-17 martie curent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor