Rusia interzice zborurile ucrainene în spaţiul său aerian

Moscova a declarat luni că, începând cu 25 octombrie, avioanele ucrainene nu mai pot accesa spaţiul său aerian. Această măsură evidenţiază faptul că tensiunile dintre Rusia şi Ucraina sunt încă departe de a fi soluţionate.
Un avion al companiei aeriene Ukraine International.
Un avion al companiei aeriene Ukraine International. (Captură Foto)

Ministerul rus al Transporturilor a anunţat luni companiile aeriene ucrainene că le este interzis să folosească spaţiul aerian rusesc, o măsură luată ca răspuns la o interdicţie impusă săptămâna trecută de Ucraina în ceea ce priveşte zborurile ruseşti, conform Washington Post.

Aceste interdicţii mutuale, care încep în data de 25 octombrie, evidenţiază tensiunile continue care există între cele două ţări în contextul sprijinului acordat de Moscova separatiştilor pro-ruşi în estul Ucrainei. Deşi luptele dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatişti s-au redus cu mult în intensitate în lunile recente, o rezolvare fermă a conflictului pare încă să fie departe.

Ucraina a interzis săptămâna trecută toate zborurile efectuate de companiile aeriene ruseşti deasupra teritoriului său în cazul în care acestea transportă echipamente militare, soldaţi sau încărcături cu scop dublu.

“Zborurile companiilor aeriene ruseşti deasupra teritoriului ucrainean vor fi interzise dacă acestea transportă soldaţi sau încărcături militare sau cu scop dublu”, a susţinut vineri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk într-o declaraţie publicată pe website-ul Cabinetului.

Guvernul ucrainean a interzis de asemenea companiilor ruseşti Aeroflot şi Transaero să zboare spre Ucraina.

Peste 8.000 de oameni au fost ucişi de la izbucnirea luptelor în estul Ucrainei în aprilie 2014, conform estimărilor ONU.