Declaraţie neobişnuită a Partidului Comunist Chinez stârneşte speculaţii: Îşi pierde Xi Jinping puterea?
Anomaliile din declaraţia oficială a unei reuniuni recente a Partidului Comunist Chinez (PCC) ar putea semnala pierderea puterii de către liderul comunist Xi Jinping, susţin experţii chinezi.
O declaraţie oficială pentru reuniunea Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez din 28 octombrie, care conţine mai multe anomalii comparativ cu reuniunile anterioare, a condus la speculaţii privind schimbări de putere în cadrul eşaloanelor superioare ale regimului.
Trei anomalii principale au fost evidenţiate: expresia „gândirea Xi Jinping”, care este o includere standard în declaraţiile reuniunilor anterioare, a fost absentă.
Mai important, a fost inclus un apel neobişnuit pentru comitetele de partid de a "pune în aplicare cu stricteţe centralismul democratic, promovând ideea ca liderii să poată urca şi coborî" ierarhic.
Omiterea expresiilor standard precum „gândirea Xi Jinping” nu poate fi explicată pur şi simplu ca o eroare de editare a departamentului de propagandă, a declarat pentru The Epoch Times Tang Jingyuan, specialist în afaceri chineze din SUA şi comentator senior.
Expresiile au fost introduse în timpul conducerii lui Xi Jinping la cea de-a şasea sesiune plenară a celui de-al 19-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez în noiembrie 2021.
Sloganul, care sună în întregime „stabilirea poziţiei de bază a tovarăşului Xi Jinping în Comitetul Central al Partidului şi a statutului de bază al întregului Partid, precum şi stabilirea poziţiei directoare a Gândirii lui Xi Jinping privind socialismul cu caracteristici chineze pentru o nouă eră”, a fost considerat pe scară largă ca un pas pentru a consolida şi mai mult conducerea lui Xi în cadrul Partidului.
Potrivit lui Tang, noul apel adresat liderilor de vârf de a „fi capabili să urce şi să coboare” are, de asemenea, implicaţii specifice.
„Ar putea sugera că autoritatea unică a lui Xi Jinping este precară şi că Partidul ar putea reveni la un model de conducere colectivă”, a declarat Tang.
Frank Qin, analist politic şi economic senior, este de acord că formularea indică un statut diminuat pentru Xi.
„Aceasta sugerează că este probabil să aibă loc ajustări semnificative şi publice ale puterii în cadrul Partidului Comunist Chinez. [Ceea ce se întâmplă] acum pare a fi un proces gradual de tranziţie”, a declarat Qin pentru The Epoch Times.
El a remarcat o altă diferenţă în declaraţie: accentul pus pe „implementarea serioasă a deciziilor celei de-a treia sesiuni plenare a celui de-al 20-lea Comitet Central”.
A treia sesiune plenară a celui de-al 20-lea Comitet Central, programată în perioada 15-18 iulie, a marcat un punct de cotitură semnificativ de la consolidarea puterii lui Xi la cel de-al 19-lea Congres Naţional din 2017 şi a semnalat începutul unei schimbări dramatice în eşaloanele superioare ale Partidului, a declarat Qin.
„Reuniunea nu a mai subliniat exclusiv loialitatea faţă de Xi Jinping însuşi, luptele externe, o întoarcere la guvernarea de tip maoist sau atacurile asupra întreprinderilor private. În schimb, a început să sublinieze reforma şi deschiderea, cu accent pe conducerea centralizată - aproape o întoarcere de 180 de grade de la traiectoria autoritară personală din ultimii ani sub conducerea lui Xi.”
Qin a declarat că tocmai după sesiune s-au întâmplat o serie de lucruri neobişnuite în cadrul eşaloanelor superioare ale Partidului, sugerând o reducere a puterii lui Xi.
Printre aceste evenimente ciudate se numără retragerea de către agenţia de presă de stat Xinhua News Agency a reportajului său special intitulat „Reformatorul Xi Jinping” în timpul sesiunii şi dispariţia prezenţei lui Xi pe primele pagini ale presei de partid după sesiune.
Cine câştigă putere?
Semnele de pierdere a puterii de către Xi atrag speculaţii cu privire la cine va umple golul de putere rămas şi dacă va avea loc o luptă intensă.
Analiştii îl indică pe Zhang Youxia, vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale (CMC) a Partidului Comunist Chinez.
Între 24 şi 26 octombrie, Zhang a vizitat Vietnamul, unde a avut întâlniri la nivel înalt cu şeful Partidului Comunist Vietnamez, To Lam, precum şi cu liderul vietnamez Luong Cuong şi mai mulţi oficiali militari de rang înalt.
Zhang a prezidat, de asemenea, două evenimente pe 14 şi 15 octombrie, o conferinţă de două zile care a îndemnat oficialii militari să studieze războiul modern şi teoriile de luptă şi o întâlnire cu ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov. În această perioadă, Xi a vizitat Fujian, provincia de coastă sudică ce se confrunta cu Taiwanul.
Zhang primeşte multă atenţie şi pare să se profileze ca o figură centrală în cadrul Partidului. Puterea generală în cadrul CMC ar putea fi în mâinile sale, a declarat expertul chinez Wang He pentru The Epoch Times.
Wang a citat exemplul fostului lider chinez Deng Xiaoping, care a recâştigat puterea după Revoluţia Culturală prin înlăturarea preşedintelui de atunci al Partidului Comunist Chinez, Hua Guofeng, şi preluarea controlului asupra armatei.
„Când Deng a vizitat Statele Unite în 1979, avea doar funcţia de vicepremier, însă a fost primit la nivelul unui şef de stat, deoarece SUA a înţeles dinainte că puterea reală în cadrul partidului îi aparţinea lui Deng”, a declarat Wang.
În timp ce poziţia actuală a lui Zhang Youxia este similară cu cea a lui Deng Xiaoping de atunci, Wang a remarcat că diferenţa cheie este că Zhang este un lider militar veteran fără experienţă guvernamentală, precum şi un "prinţişor roşu", care are o legătură naturală cu generaţia mai veche de lideri ai Partidului.
Zhang poate colabora cu bătrânii comunişti pentru a promova centralismul democratic şi a restabili conducerea colectivă, limitând puterea lui Xi Jinping, a spus Wang.
„Cu toate acestea, ei nu-l pot înlătura pe Xi Jinping dintr-o dată, deoarece acest lucru ar putea duce la prăbuşirea imediată a conducerii Partidului Comunist Chinez. Aşa că îl ţin încă în frunte, în timp ce se îndreaptă spre o conducere colectivă”, a spus Wang.
„Acesta este motivul pentru care declaraţia recentă a reuniunii Biroului Politic a inclus o menţiune rară a centralismului democratic şi a împins liderii să fie capabili să se ridice şi să se retragă. Cine se va retrage? Acest lucru îl vizează în mare măsură pe Xi Jinping”.
În viitorul apropiat, Partidul Comunist Chinez ar putea anunţa cum va aborda situaţia de putere a lui Xi Jinping, dar pentru moment, diverse facţiuni sunt încă în competiţie în spatele scenei, a concluzionat Wang.