De sărbătorile de iarna procedura de intrare şi ieşire din Transnistria va fi simplificată

În intervalele 30 decembrie-2 ianuarie, 6-8 ianuarie şi 13-14 ianuarie, procedura de intrare şi ieşire din Transnistria va fi simplificată. O dispoziţie în acest sens a fost semnată de liderul tiraspolean, Evgheni Şevciuk, cu prilejul Revelionului şi Crăciunului pe stil vechi. Potrivit documentului, Comitetului de Securitate i-a fost încredinţat de a desfăşura "în mod extraordinar consultaţii cu reprezentanţii organelor competente ale celor două state cu scopul de a găsi posibilitatea de a deschide posturi temporare de trecere a cetăţenilor şi vehiculelor în mod simplificat în timpul de lucru acceptat de ambele părţi în următoarele direcţii: Vadul Turcului-Şerşenţî; Valea-Adîncă - Zagnitcovo; Plopi-Crutâe; Vinogradnoe - Novâe Butorî; Hruşca - Nemereuca; Crasnâi Octeabri - Vertiujeni; Raşcov - Vadul-Raşcov; Ţâbuleuca - Ţehanovca; Teiu - Calfa".
Punct de frontiera. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
31.12.2013

În intervalele 30 decembrie-2 ianuarie, 6-8 ianuarie şi 13-14 ianuarie, procedura de intrare şi ieşire din Transnistria va fi simplificată. O dispoziţie în acest sens a fost semnată de liderul tiraspolean, Evgheni Şevciuk, cu prilejul Revelionului şi Crăciunului pe stil vechi. Potrivit documentului, Comitetului de Securitate i-a fost încredinţat să desfăşoare "în mod extraordinar, consultaţii cu reprezentanţii organelor competente ale celor două state, cu scopul de a găsi posibilitatea de a deschide posturi temporare de trecere a cetăţenilor şi vehiculelor, în mod simplificat, în timpul de lucru acceptat de ambele părţi, în următoarele direcţii: Vadul Turcului-Şerşenţî; Valea-Adîncă - Zagnitcovo; Plopi-Crutâe; Vinogradnoe - Novâe Butorî; Hruşca - Nemereuca; Crasnâi Octeabri - Vertiujeni; Raşcov - Vadul-Raşcov; Ţâbuleuca - Ţehanovca; Teiu - Calfa".

În ce constă procedura simplificată, nu se explică. Ca şi până acum, se permite trecerea "frontierei de stat a RMN de către cetăţenii acesteia, care locuiesc în raioanele de frontieră, precum şi care intră sau ies din raioanele aferente ale Ucrainei sau Moldovei, în baza documentelor de identitate, cu deţinerea domiciliului în localităţile de frontieră".

Comitetului Vamal i-a fost ordonat "să extindă aplicarea principiului controlului vamal selectiv al mărfurilor transportate de cetăţenii RMN cu scopul consumului personal". Iar KGB-ul şi MAI "să păstreze mecanismul controlului actual asupra circulaţiei colaboratorilor organelor de drept ale Republicii Moldova peste frontiera de stat cu RMN".

Străinii, care se află pe teritoriul Transnistriei mai mult de 72 de ore, sunt obligaţi să se adreseze organelor de control migraţional pentru efectuarea procedurii de înregistrare.

Pentru intrarea în Transnistria, trebuie ca la punctele de trecere să fie completată foaia migraţională şi înregistrat automobilul. Toţi cei care intră, inclusiv cetăţenii Moldovei, sunt supuşi controlului de grăniceri, migraţional şi vamal. Aceste proceduri duc la crearea cozilor la punctele de trecere, îndeosebi, în zile de odihnă şi de sărbători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor