De la 9/11 la Boston. Evoluţia urii chinezilor împotriva SUA

A treia victimă a cărei viaţă a fost luată în exploziile de la Maratonul din Boston, la 15 aprilie 2013, era o absolventă a Universităţii din Boston. Familia ei a cerut ca numele ei să nu fie făcut public. (Weibo.com)
Ariel Tian
18.04.2013

Moartea subită şi violentă a unei tinere studente chineze în explozia din timpul din maratonului din Boston a stârnit o discuţie pe Internetul din China despre terorism şi Statele Unite, mulţi internauţi negând sentimentele anti-americane adesea prezente în mass-media de stat.

Tânăra era din Shenyang, un oraş din nord-estul Chinei, şi absolvise cursurile Universităţii din Boston. Împreună cu o colegă, a mers la Maratonul din Boston. Zhou a fost rănită în timpul exploziei.

După ce ştirile au confirmat decesul tinerei, peste 6 000 de internauţi au postat mesaje on-line, plângându-se de caracterul imprevizibil al vieţii umane şi reflectând asupra terorismului şi Statelor Unite ale Americii.

Un blogger popular, cu o înclinaţie spre tratarea problemelor legate de drepturile omului, Li Chengpeng, a scris pe 17 aprilie pe blogul său urmărit de mai mult de 7 milioane de persoane: "Un cetăţean chinez şi-a pierdut viaţa în timpul bombardamentelor din Boston. Vă rugăm să daţi clic pe [lumânare] pentru a-i dori ca să se odihnească în pace".

"La aproape doisprezece ani de la 9/11, mulţi oameni ajung să înţeleagă că terorismul este un inamic public la nivel mondial, pentru că vizează persoane indiferent de naţionalitate şi origine etnică şi ucide nu numai americani, ci şi chinezi".

"Din păcate, există oameni precum cei menţionaţi mai jos," a scris el, citând mai mulţi internauţi care au făcut remarci de genul: "Orice lovitură împotriva aroganţei imperiale americane este o necesitate. Este regretabil faptul că cei care au murit sunt toţi cetăţeni obişnuiţi. Foarte trist." Un altul a scris: "Din cauza Americii, există atacuri constante în Irak şi Siria. Atotputernicule Dumnezeu! Te rugăm să faci explozii pe măsură şi în America".

Aceste postări şi altele asemănătoare au fost foarte criticate, atrăgând mai mult de 2 600 de comentarii în 12 ore. Mesajul lui Li a fost repostat de 6 700 de ori.

Sentimentele din aceste mesaje nu sunt, din fericire, împărtăşite de majoritatea oamenilor; cu toate acestea, după atacul terorist asupra Statelor Unite din 11 septembrie, astfel de opinii erau relativ obişnuite.

Scriitorul Cao Junshu a scris pe blogul său urmărit de mai mult de 71 000 de persoane: "Pe vremea când a avut loc 9/11, mulţi chinezi erau frenetici, sărbătorind isteric că imperialismul american a fost lovit. Cu toate acestea, după bombardamentul din Boston, aproape nimeni de pe Internet nu a postat un mesaj care să indice că era încântat".

"Mesajele erau pline de condamnare şi îngrijorare. După 11 ani de dezvoltare pe Internet, mai ales ca urmare a popularităţii în creştere a Weibo, multe gânduri şi păreri globale ale multor oameni din China s-au schimbat drastic. În prezent, pe măsură ce înţelepciunea oamenilor începe încet să se maturizeze, mass-media oficială şi manualele şi-au pierdut puterea de spălare a creierului chinezilor. Oamenii înţeleg acum că Statele Unite nu este o ţară rea", a scris Cao.

Internautul autointitulat "Xiaoshan Gentleman" a scris pe blogul său urmărit de 113 000 de persoane, comentând cu privire la relatarea CCTV, - post controlat de regim: "Exploziile consecutive din Boston puteau fi relatate pur si simplu într-un singur raport de ştiri. Dimpotrivă, CCTV a luat-o razna, raportând non-stop despre bombardamentele din Boston începând cu ora 6 dimineaţa. Nu s-a trecut cu vederea nici măcar un detaliu".

"Ceea ce vreau să spun este: de ce CCTV nu a dat dovadă de aceeaşi energie când raportează despre gripa aviară din ţara noastră? Sau despre alimentele otrăvite, oficialii corupţi, demolarea ilegală care duce la vărsare de sânge sau problemele de mediu" a scris el.

Un internaut din Shanxi a comparat modul în care americanii reacţionează la pierderile de vieţi omeneşti şi modul în care cetăţenii chinezi reacţionează la pierderea vieţii unei tinere chineze în mediul lor mai restrictiv: "Americanii îşi pot plânge victimele bombardamentelor prin coborârea steagului la jumătate de catarg" În schimb în China, "după orice tragedie, maşina noastră naţională de propagandă acţionează la maxim pentru a aduce stabilitate emoţională oamenilor" a scris el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor