De ce trebuie să filtrăm apa cu care facem baie?

Când facem baie în cadă folosim, de regulă, apă fierbinte,  din care se evaporă o cantitate mare de clor. Aceşti vapori nocivi se  răspândesc în întreaga locuinţă şi sunt inhalaţi de toţi membrii  familiei
Când facem baie în cadă folosim, de regulă, apă fierbinte, din care se evaporă o cantitate mare de clor. Aceşti vapori nocivi se răspândesc în întreaga locuinţă şi sunt inhalaţi de toţi membrii familiei (Andreas Rentz / Getty Images)

Pentru a curăţa şi dezinfecta apa de la robinet, aceasta este supusă procesului de clorinare. Însă, clorul - o substanţă chimică periculoasă, reuşeşte să rămână activ în apă şi poate deveni cauza unor probleme serioase de sănătate, cum ar fi distrugerea microflorei naturale, tulburări ale sistemului imunitar şi cancer. De aceea, este foarte important să filtrăm apa potabilă înainte de a o consuma. Mai mult, acelaşi lucru este valabil şi pentru apa cu care facem duş sau baie.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Columbia University, apa clorinată creşte cu 44% riscul de dezvoltare a cancerului tractului gastro-intestinal, sporeşte tensiunea arterială, provoacă ateroscleroză şi ischemie cardiacă. Interacţionând cu diferite reziduuri organice, clorul poate forma derivaţi toxici, cum ar fi cloroformul, tetraclorura de carbon şi dioxinele. Aceste substanţe pot cauza cancer de ficat, vezică urinară şi stomac.

Diferite produse chimice din compoziţia şampoanelor, săpunurilor şi gelurilor de duş pot interacţiona cu clorul din apa de la robinet şi genera un adevărat haos chimic. În plus, când ne spălăm în cada de baie folosim de obicei apă fierbinte, din care se evaporă o cantitate importantă de clor şi aceşti vapori nocivi se răspândesc în întreaga casă şi sunt inhalaţi de toţi membrii familiei.

Trebuie să ştim că jetul de la duş are o structură granulară fină şi suprafaţa scurgerii acestuia este de mii de ori mai mare decât cea a apei de la robinet. Astfel, cantitatea şi concentraţia de clor sub formă de gaz şi compuşi volatili inhalată de om este de aproximativ 100 de ori mai mare decât în cazul consumului apei de la robinet. Studiile anterioare au demonstrat că oamenii obţin de 100 de ori mai mult clor activ timp de 10 minute de duş, decât când beau un litru de apă.

Odată pătruns în plămâni şi sânge, cloroformul - un puternic cancerigen, se extinde în tot corpul şi provoacă prejudicii enorme. De aceea, medicii occidentali recomandă deschiderea ferestrei în timp ce ne îmbăiem sau reducerea duratei acestei proceduri.

Dacă abia aţi finisat reparaţia în camera de baie şi v-aţi instalat o nouă cadă jacuzzi, aşteptând cu mare nerăbdare să vă relaxaţi în sesiuni lungi cu apă fierbinte, o astfel de informaţie, cel mai probabil, vă va întrista mult. Însă nu trebuie să vă descurajaţi, există o soluţie simplă pentru problema respectivă - instalarea unui filtru de apă pentru capul de duş.

Aceste dispozitive ajută la eliminarea clorului activ din apa pentru scăldat. În rezultatul unui asemenea proces apa devine moale şi nu va mai trebui să procuraţi diverse remedii scumpe pentru piele şi păr. În plus, riscul de alergii şi alte probleme serioase de sănătate va fi redus la minim.