De ce scade populaţia ţării?
Scăderea populaţiei în România este tot mai îngrijorătoare
Populaţia e în scădere rapidă în fostele state comuniste. La peste 20 de ani după căderea comunismului, diferenţele economice dintre estul şi vestul Europei persistă, iar populaţia unor astfel de ţări scade într-un ritm alarmant. E adevărat că aderarea la Uniunea Europeană a adus prosperitate multora, dar ea a facilitat şi emigrarea, determinând tinerii să plece din est şi să lase în urmă o populaţie mai bătrână şi mai săracă, comentează The Independent în ediţia online, precizând că România este printre ţările cele mai afectate de acest fenomen.
România a pierdut 3,8 milioane de locuitori din 1992 până în prezent, populaţia ţării ajungând la 19 milioane de persoane la finele anului trecut, potrivit rezultatelor ultimului recensământ.
De ce tinerii aleg migraţia?
Lipsa preocupării pentru soarta tinerilor e vizibilă la mai toate nivelele activităţii sociale. Nu există o corespondenţă între numărul şi calificările absolvenţilor, cu locurile de muncă disponibile. Nu există o varietate foarte mare de cursuri, programe, etc., care să ofere tinerilor oportunităţi diverse de lansare şi dezvoltare personală şi profesională. Nu există o strategie la nivel de ţară de motivare şi retenţie a personalului valoros, ceea ce duce la decizia acestuia de a emigra către pieţe mai mature din punct de vedere al condiţiilor şi beneficiilor profesionale.
Nu e deci de mirare că foarte mulţi, din dorinţa de a se realiza, aleg calea migraţiei.
“Migraţia este problema fundamentală a societăţii româneşti, dar ne facem că nu vedem acest lucru”, afirmă Dumitru Sandu, prof.dr. la Universitatea din Bucureşti.
Problema reală în cazul migraţiei este că migraţia temporară se va transforma în migraţie definitivă. Iar o componentă importantă a politicilor de migraţie este legată de menţinerea vie a speranţei reîntoarcerii în ţară. În momentul în care canalele de comunicare cu cei din străinătate sunt reduse, în care nu sunt asigurate contracte de muncă prin agenţii particulare sau guvernamentale, se creează sentimentul că nu mai are rost să se întoarcă acasă.
Chestiunea cu reintegrarea trebuie atent gândită, pentru că există deficienţe de reintegrare, începând de la copiii care se întorc din străinătate, până la părinţi.
„Sunt cazuri de foşti migranţi care s-au întors cu bani acasă, au deschis o afacere, au rezistat un an şi au plecat înapoi, pentru că nu au rezistat. Iar acesta este un semn limpede de baraj instituţional care trebuie rezolvat. Noi vrem migranţii acasă, dar nu facem nimic concret în acest sens. Ne gândim la bani, dar e nevoie să regândeşti instituţiile, care trebuie să fie prietenoase. Guvernul României trebuie să se uite la cel spaniol pentru integrarea emigranţilor de acolo”, remarcă Dumitru Sandu.
De ce căsătoriile sunt mai puţine?
Alt factor al scăderii populaţiei este numărul de căsătorii în scădere. Românii şi-au pierdut încrederea în economie şi în viitorul pe care îl vor avea în România, arată statisticile. În 2011 au fost înregistrate doar 105.000 căsătorii, la aproape jumătate faţă de 189.200 de căsătorii înregistrate în 2007.
Numărul de căsătorii şi al copiilor nou-născuţi este indicatorul cel mai important al încrederii românilor în viitor şi în România. Numărul de căsătorii influenţează achiziţiile de locuinţe, de mobilă, de produse de folosinţă îndelungată, de automobile şi de credite.
E adevărat că se spune că cine nu are bătrâni să şi-i cumpere, dar tot atât de adevărat este şi că cine nu are tineri nu are viitor.
"Lipsa locurilor de muncă şi a încrederii în viitorul ţării îi determină să amâne decizia de a se căsători şi de a face un copil, iar aceasta este una din marile probleme cu care ne confruntăm în vremurile actuale. Înainte de 1989 situaţia era diferită, pentru ca tinerii se căsătoreau după absolvirea facultăţii, aveau un loc de muncă şi aveau şi unde să locuiască", este de părere Marcela Postelnicu, şef birou - Oficiul de studii şi proiecţii demografice din cadrul Institutului Naţional de Statistică.
Guvernul nu poate în acest moment face ceva pentru a creşte încrederea populaţiei în economie, iar acest lucru se reflectă şi în evoluţia numărului de căsătorii sau a nou-născuţilor, pentru că nu există resurse şi nu se ştie cât va mai dura criza.
Scăderea şi îmbătrânirea populaţiei - fenomene la scara mondială
Atât migraţia cât şi scăderea numărului de nou-născuţi duc la îmbătrânirea populaţiei României.
Din cele 27 de state europene, la procentul de populaţie vârstnică cu oameni de peste 65 de ani raportat la populaţia activă, cel mai mare procent este în Italia, cu 35%. În Spania este de 25%, iar la noi de 20%.
Îmbătrânirea populaţiei şi scăderea numărului de locuitori aduc o perspectivă îngrijorătoare pentru piaţa muncii şi impun, împreună cu alţi factori negativi, măsuri rapide precum flexibilizarea pieţei, crearea de locuri de muncă şi atragerea românilor care au emigrat, înapoi în ţară, arată compania de resurse umane ManpowerGroup România.
Scăderea populaţiei e un fenomen global.
„Statistici ale Secretariatului Naţiunilor Unite arată că până în 2050 una din cinci persoane la nivel global va avea 60 de ani sau peste. Îmbătrânirea populaţiei este un trend confirmat atât pe plan mondial cât şi în România. Realizând o corelare a scăderii populaţiei cu îmbătrânirea acesteia, perspectiva devine îngrijorătoare", potrivit unui comunicat al ManpowerGroup România.
Ce lume lăsăm copiilor noştri?
Perspectiva este îngrijorătoare pentru noi, ca specie umană, şi dacă ar fi să aruncăm o privire şi asupra teoriilor conspiraţiei, conform cărora aceste lucruri sunt programate de către conducătorii lumii, ne putem pune alte întrebări. Oricum, multe lucruri stau în puterea noastră de reacţie şi decizie, prin urmare nu avem dreptul să rămânem pasivi în faţa răului, a neantului, a degenerării. A decăderii calităţii vieţii din cauza decăderii morale, educaţionale, spirituale. La urma urmei e vorba de a lăsa o lume de locuit şi copiilor noştri.
E adevărat că se spune că cine nu are bătrâni să şi-i cumpere, dar tot atât de adevărat este şi că cine nu are tineri nu are viitor.