De ce ne împrumutăm mai scump decât Bulgaria şi alte ţări? Explicaţiile unui cunoscut economist

Economistul Adrian Negrescu a explicat, vineri, motivele pentru care România a ajuns să se împrumute de pe pieţele externe la dobânzi mai mari decât Bulgaria şi alte ţări europene.
"De ce ne împrumutăm mai scump decât Bulgaria şi alte ţări? Sunt câteva motive pe care unii politicieni şi formatori de opinie le ignoră cu bună ştiinţă – percepţia negativă a investitorilor, lipsa de credibilitate, situaţia bugetară dezastruoasă, inflaţia record şi nivelul ridicat al datoriei publice raportat la performanţa economică", a declarat Adrian Negrescu.
Explicaţiile economistului
1. Spre deosebire de Bulgaria, de Albania şi alte ţări, noi am trecut printr-o criză politică majoră care a afectat puternic percepţia investitorilor. Abia am reuşit, cu chiu cu vai, zilele acestea să ieşim cu o emisiune de titluri în pieţele internaţionale.
2. Lipsa de credibilitate este asociată cu mesajele publice de reformă asumate în ultimii ani de autorităţi, de Nicu & Marcel, fără nicio finalitate.
3. Accentuarea deficitului bugetar reprezintă o altă cauză a dobânzilor mari la care ne împrumutăm. Deficitul bugetat a fost, în 2024, cel mai mare raportat la PIB din UE.
4. Inflaţia din România este cea mai mare din UE şi dinamica dobânzilor, inclusiv cea la care se împrumută statul, urmează această traiectorie.
5. Nivelul datoriei publice a crescut cu cel mai ridicat ritm din UE, fapt remarcat de investitori.