De ce au votat 5,3 milioane de români cu George Simion? Explicaţiile şefului Expert Forum

Sorin Ioniţă (Captură din podcastul Vorbitorincii)
Andrei Pricopie
22.05.2025

Preşedintele Expert Forum, Sorin Ioniţă, a venit cu o explicaţie, în podcastul Vorbitorincii realizat de Cătălin Striblea, despre numărul masiv de voturi strâns de candidatul AUR George Simion în alegerile prezidenţiale pe care le-a pierdut însă în faţa candidatului pro-european Nicuşor Dan.

Jurnalist: Dar sunt 5.300.000 de alegători care au votat cu George Simion.

Sorin Ioniţă: O bună parte, o mare parte din ce s-a votat Călin Georgescu în noiembrie şi George Simion acum, cel puţin în turul 1, dar şi în turul 2, este celebrul vot de protest şi care are explicaţiile lui separate de doctrină şi de ce spun ei acolo.

Oamenii au căutat un debuşeu să penalizeze sistemul lui Iohannis, care este cu noi până în ziua de astăzi. Este sub formă de, nu ştiu, guvern interimar şi de coaliţie PSD-PNL, aroganţă clientelară, cu lideri promovaţi prin contraselecţie, adică, după cum s-a văzut, neeligibili, necredibili, cu găuri în biografie, pentru că nu pot explica cum au trăit, ce au făcut în cutare ani, de unde le vin banii, cum trăiesc – Georgescu, nu ştiu, chiar şi Simion. Adică ei nu sunt oameni ca noi toţi, care să spună: „Am lucrat în anii cutare, mi-a mers mai bine, mi-a mers mai rău, uite asta am lucrat, de când până când.”

Deci genul ăsta de holograme umane au fost penalizate printr-un vot de protest anul trecut şi el creştea, se vedea venind. Dar, mă rog, coaliţia lui Iohannis a ales să ignore chestia asta şi să creadă că poate guverna la nesfârşit, depăşind cumva, prin mici tehnologii politice, momentele neplăcute ale alegerilor. Că din patru în patru ani ai acest deranj că trebuie să te duci la alegeri, dar în rest ei erau pregătiţi să guverneze cu oameni numiţi, dar care nu se aleg.

Jurnalist: Nemulţumirea oamenilor e reală, problema este că s-a întrupat într-un partid care are tendinţe… care e fascist, cum să zic?

Sorin Ioniţă: Are tendinţe fasciste serioase. Acum, na, probabil că o să fie mai liniştiţi o vreme, după ce au pierdut alegerile, dar eu nu cred că s-au schimbat valorile dinăuntru.

Şi a mai fost ceva: spiritul vremii. Că noi suntem totuşi o societate mimetică şi chiar şi în politică ne uităm ce investori... Nu mai e ca acum 15 ani, nu? Când nu era aşa ceva şi părea că eşti extremist şi te scoate... Acum au fraţi şi surori în Europa, aţi văzut, se duc, se vizitează familii conservatoare – dar conservatoare de tipul social-retrogradist, să zic, ca să nu le zic tuturor fascişti sau mişcări post-fasciste.

Şi în plus avem şi administraţia Trump de ceva luni de zile şi asta este o mare sursă de inspiraţie. Toată planeta a făcut cărare să facă selfie-uri la Mar-a-Lago şi toţi încercau să imite mişcarea MAGA şi să spună că au legături acolo, nu? Ăsta era un fel de validare, în special în ţări ca România. Şi atunci, sigur că lumea s-a dus în partea asta, pentru că a văzut că ăsta e exemplul şi că ăsta e curentul. Aşa e trendul acum: să fii suveranist.

Jurnalist: O opinie este că diaspora a votat cu Simion pentru că sunt aceiaşi oameni din ruralul românesc care s-au mutat în vest. Au votat aceiaşi oameni care au votat şi în România, masiv, cu Simion.

Sorin Ioniţă: Da, dar asta nu explică, că tot din ruralul românesc erau şi acum 10 ani, când votau masiv pro-Europa, pro-reformă. Deci, ce nu ştim noi este ce anume, în ultimii 5, 6, 7 – nu ştiu cât – a făcut sucirea asta la 180 de grade în diaspora, care nu e atât de diferită.

Jurnalist: Au votat pro-reformă sau au votat împotriva sistemului şi atunci?

Sorin Ioniţă: Tot antisistem era şi atunci, dar totuşi una este să votezi un partid care îţi spune „Europa-i bună, valori, libertate şi reguli şi stat de drept” şi alta este cu unii care vor să dea foc la casă, totuşi. Adică a fost un declic undeva. Dar să spunem că în turul 2 mai exista o diaspora care a fost tăcută şi care a venit în turul 2 şi a echilibrat un pic lucrurile.

Jurnalist: Da, sunt două feluri de diasporă: unii care s-au mutat cu totul acolo şi care îşi construiesc vieţile acolo şi unii care circulă. O întrebare interesantă: ce facem noi punctual ca să ne dezvoltăm pe partea de spirit civic, în afară de vot?

Sorin Ioniţă: Păi democraţia înseamnă nu doar cele două săptămâni de campanie la patru ani pentru vot. Civism înseamnă ce faci între alegeri, cum îi ţii responsabili pe cei pe care i-ai ales, cum te interesezi, cum afli, cum te duci, cum participi. Ceea ce, sigur, presupune timp şi efort.

Şi dacă îl faci în timpul tău, tu având un alt job – că nu suntem Călin Georgescu să trăim cu aer – şi noi trebuie să ne câştigăm pâinea şi traiul, şi după orele alea când eşti obosit, te mai duci şi în Consiliul Local, la o audiere de buget, să vezi ce se întâmplă cu comunitatea ta – aşa cum se face în democraţiile mai participative şi cu o lungă istorie. Fără asta nu se poate.

Să ştiţi că şi în America fac politicienii ce vor, numai că de teama oamenilor se dau ei pe brazdă; în general, lucrurile sunt deschise acolo şi politicienii se tem de părerea oamenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor